1884 yılında Malatya’nın bir köyünde hayata gözlerini açan o dönemde en önemli eğitim kurumlarından biri olan, Mekteb-i Sultani’de okuyan Kürt Celal İbrahim, Osmanlı devrinde adını altın harflerle yazdırdı. Galatasaray’ın esas kurucusu olan Ali Sami Yen’in en yakın ve samimi arkadaşlarından sayılan Kürt Celal İbrahim, Galatasaray Spor Kulübü’nün de 4 numaralı kurucu üyesi unvanını kazandı.
GALATASARAY’IN FENERBAHÇE’Yİ YENDİĞİ 7-0’LIK GALİBİYETTE 4 GOL ATTI
Eğitim ve spor kulübü kurucu üyeliğinin dışında futboluyla da bir dönemler adını sıkça duyuran Kürt Celal İbrahim, Galatasaray’ın Fenerbahçe’yi yendiği 7-0’lık galibiyette 4 gol atarak ismini altın harflerle yazdırdı.
GALATASARAY’IN TAKIM KAPTANLIĞI GÖREVİNİ ÜSTLENDİ
Dönemin Galatasaray kaptanı Emin Bülent Serdaroğlu’nun 1912'de Balkan Savaşı'na gitmesinden ötürü takımın kaptanlık pazıbandunu takan Kürt Celal İbrahim, kulübün simge isimlerinden biri oldu.
ALİ SAMİ YEN İLE DOSTLUĞU VE KÛT'ÜL-AMÂRE’DE ŞEHİT DÜŞMESİ
Irak'ta Müstakil Süvari Alayı Birinci Bölüğü'nde teğmen rütbesiyle görev yapan ve gidip gördüğü yerlerde Galatasaray Spor Kulübü için yararlı olacağına inandığı şeyleri toplayan Kürt Celal İbrahim, Ali Sami Yen ile cepheden mektuplaşmaya devam etti. Bu mektuplar ise şu anda Galatasaray Müzesi'ndedir. Ancak tarihler 21 Mart 1917'yi gösterdiğinde ise, bulunduğu cephede, I. Dünya Savaşı'nda Irak'ta yer alan Kût'ül-Amâre Kuşatması’nda şehit düştü.
ÇANAKKALE CEPHESİNE GÖNÜLLÜ KATILDI
Galatasaray Lisesi'nde hukuk öğrencisi olan ve 646 okul numaralı öğrenci olarak Galatasaray Spor Kulübü’nde ilklere imza atan Kürt Celal İbrahim, Çanakkale Cephesi’ne gönüllü olarak katıldı. Cephe için gönüllü asker toplandığı sırada kayıtlardan bir gün önceki gece askerlik şubesinin kapısında bekleyen ve sabah gönüllü listesine ismini ilk yazdıran kişi olan Kürt Celal İbrahim, Kut’ül Amare’de İngilizlerle çarpıştığı esnada şehit düştü.
KAYNAKÇA
Melih Şabanoğlu, Kuruluş : Mekteb-i Sultani'den Galatasaray Spor Kulubü'ne: Türkiye'de Futbolun Erken Çagı (1904-1907)
Galatasaray Dergisi, Nisan 2009, Sayı: 78