Almanya'da yapılan bir araştırmaya göre, Türkiye'nin altında gittikçe büyüyen bir yarık keşfedildi. "Bu levha bölgeyi aşağı çekmeye devam ediyor” diyen araştırma yazarı Dr. Koshnaw’un sözlerinden sonra akıllara Yer bilimci Profesör Naci Görür’ün Diyarbakır hakkında yaptığı şu uyarılar geliyor. 31 Ocak'ta Diyarbakır belediyesinin “Deprem Dirençli Kentler” Sempozyumu'nda yaptığı konuşmada Naci Görür, Bitlis-Zagros fay hattındaki bir depremin Diyarbakır'da büyük felakete neden olabileceğini belirterek Diyarbakır'ı deprem dirençli hale getirmek gerektiğini söylemişti.
"YARIK TÜRKİYE'DEN IRAK'A DOĞRU YAYILIYOR
Araştırmanın baş yazarı Dr. Renas Koshnaw, Göttingen Üniversitesi'nin basın açıklamasında şunları söyledi: "Bu levha bölgeyi aşağı çekmeye devam ediyor ve daha fazla tortu birikimi için yer açıyor. Ancak Türkiye'ye doğru bu çöküntü çok daha sığ hale geliyor. Bu durum, o bölgede okyanus levhasının koptuğunu ve çekim gücünün azaldığını gösteriyor. Yarık, Türkiye'den Irak'a doğru takvimden bir yaprağın kopması gibi yayılıyor. "Araştırmacılar, incelemeleri sayesinde yer kabuğundaki çöküntünün yalnızca dağların ağırlığından kaynaklanmadığını, düşünülenden daha büyük olduğunu ortaya koydu. Araştırmaya göre Zagros Dağları'nın altında kalan ağır okyanusal levha, yer kabuğunu aşağı çekerek derin, tortu dolu bir çöküntü oluşturuyor.
TÜRKİYE'DEKİ DEPREMLERE DİKKAT ÇEKİLDİ
Haberde modellerin maden yataklarının aranması veya deprem risklerinin değerlendirilmesi gibi konularda faydalı olabileceği vurgulandı. "Türkiye'de sık sık şiddetli depremler meydana geldiğinden, bu süreçlerin daha iyi anlaşılması gelecekteki jeolojik değişikliklerin öngörülmesine ve daha iyi anlaşılmasına katkı sağlayabilir" denildi.