İç Hastalıkları Uzmanı Dr. Öğr. Üyesi Ali Nar, oruç tutmanın bedensel faydalarının yanı sıra, bu dönemde doğru beslenme alışkanlıklarının da sağlığı korumada kritik rol oynadığını belirterek, Sahurda dengeli ve yeterli beslenmenin, gün boyunca enerji düzeyini korumada etkili olduğunu ifade etti.

İFTARDA NELERE DİKKAT EDİLMELİ

Nar, iftarda yenilen yemeklerin sahurda tüketilmesinin önerilmediğini söyleyerek, "Kızartmalı ve yağlı gıdaların tüketilmemesi gerekir. Peynir, yumurta, zeytin, tahin gibi gıdaların tüketilmesi önemlidir. Ayrıca sahurda maden suyu içilmesi de gün içinde oluşabilecek mineral ve vitamin eksikliğini karşılaması adına tüketilmesi önemlidir. İftarda sıvı bir gıdayla, çorbayla başlanması mide ve bağırsak sistemimiz üzerinde daha olumlu bir etki oluşturacağı için önce çorbayla başlanıp daha sonra ana yemeğe geçilmelidir’’ dedi.

Sahurda ne kadar su içilmeli? Sahurda ne kadar su içilmeli?

KİMLER ORUÇ TUTMAMALI

Kronik hastalarında oruç tutmamalarına dikkat çeken Dr. Nar, "Kemoterapi alan kanser hastaları, lösemi hastaları, diyalize giren ve girmeyen böbrek yetmezliği hastaları, şeker hastalığı olup insülin kullananlar, ağır kalp yetmezliği olan, ağır nörolojik problemleri olan, ağır psikiyatrik hastalıkları olan hastalar oruç tutamaz’’ açıklamasında bulundu.

Kaynak: İHA