Diyarbakır'da hissedilen ‘eyyam-ı bahur’ sıcakları, 42 dereceyi aşan sıcak havayla etkisini göstermeye devam ederken kötü bir haber Diyarbakır’ın lezzeti tescilli karpuzundan geldi. Bölgeyi etkisi altına alan sıcaklıklar Diyarbakır Karpuzunu da vurdu. Sıcaklıklar yüzünden tarlalarda bozulduğu belirtilen karpuz, bu hafta semt pazarına gelmediği öğrenildi. Diyarbakır Karpuzu'nun olmaması ise pazarcıyı yine Adana ve Bursa'daki gelen karpuza yönlendirdi. İl dışından gelen bu karpuzların kilosu ise pazar tezgahında 12 lira.

"KARPUZLAR BURSA VE ADANA'DAN"

Gazetemize konuşan bir pazarcı esnafı, "Diyarbakır Karpuzunu sıcaklık ve hastalık vurdu. Özellikle Çınar, Üçkuyular ve Karacadağ bölgesinden gelen karpuz bu hafta tezgahlarda yok. Biz halde de bulamadık. Diyarbakır Karpuzunun olmaması yüzünden bu hafta Bursa ve Adana'dan karpuz geldi. O da pahalıydı. Halde zar zor 10 liraya bulduk. Tezgahta da 12 liraya satıyoruz.  Eğer sıcaklıklar Diyarbakır Karpuzunu vurmasaydı kilosu 6-7 liraya bulunabilecekti.

EYYAM-I BAHUR NEDİR?

Yaz mevsiminin en sıcak ve boğucu günlerine Eyyam-ı Bahur deniyor. Dilimize Arapçadan giren kelime yaz aylarının son zamanlarına doğru yaşanan yüksek dereceli sıcaklar için kullanılıyor. Kuzey yarımkürede, temmuz ve eylül tarihleri arasında yaşandığı kabul ediliyor.

Haber: Remziye ÇELİK

Editör: Remziye Çelik