Tütün bağımlılığı nedir? 4

Tütün kullanımı sonucunda: Bireyin psikolojik, fiziksel ve sosyal yaşamını olumsuz etkilemekte ve erken ölüm riskini artırmaktadır.Tütün kullanımından dolayı ortaya çıkan duman, kullanmayan kişiler için de ciddi sonuçlar doğurmaktadır. İkinci el tütün dumanı; kalp hastalığına, kansere ve diğer kronik hastalıklara neden olabilmektedir.Sigara şirketleri her yıl 700 milyar dolar kazanmaktadır.

 

Elektronik Sigaralar Diğer Tütün Ürünleri Kadar Sağlığa Zararlıdır

Tütün ve tütün ürünlerinin zararlarına ilişkin mücadeleye son yıllarda yeni nesil tütün ürünleri de dâhil edilmiştir. Bu ürünler Dünya Sağlık Örgütünün 2019 yılı açıklamasına göre Elektronik Nikotin Dağıtım Sistemleri (ENDS) olarak adlandırılmaktadır. En yaygın türleri; e-sigara, vape veya vape kalem, e-nargile, e-pipolar ve e-purolardır. Elektronik sigaralar, sıvı nikotin ve insanların sağlığı için toksik olabilecek diğer kimyasalları içermektedir.

 

Tütün endüstrisi tarafından bu ürünler sigarayı bırakmak için kullanılabilecek, daha zararsız ürünler olarak tanıtılsa da Dünya Sağlık Örgütünün 2020 yılı açıklamasına göre bu ürünlerin de tütün ürünleri kadar sağlığa zararlı olduğunu bildirmektedir. Bu ürünlerin kullanımı konusunda özellikle çocuk ve ergenler büyük risk altındadır. Beynin gelişimi 20’li yaşların ortalarına kadar devam ettiği için, bu ürünlerin erken yaşta kullanımı beynin gelişimini olumsuz etkilemektedir. Ayrıca e-sigara kullanımının kalp hastalığı ve akciğer rahatsızlıkları riskini artırdığı bilinmektedir. Bu cihazlar büyüyen fetüse zarar verebileceği için onları kullanan hamile kadınlar için de önemli riskler oluşturmaktadır.

 

Tütün Ürünlerini Bırakmak İçin Hiçbir Yaş Geç Değil!

Tütün ürünlerini bırakmak için hiçbir yaş geç değildir. Tütün ürünlerini;

 

30’larınızda bırakırsanız beklenen yaşam süreniz 10 yıl artar.40’larınızda bırakırsanız beklenen yaşam süreniz 9 yıl artar.50’lerinizde bırakırsanız beklenen yaşam süreniz 6 yıl artar.60’larınızda bırakırsanız beklenen yaşam süreniz 3 yıl artar.