Beşerin Bulaşık Eli

Kainatta muazzam bir temizlik ve güzellik hakimdir. Sönmüş bir yıldızı kara delik temizlerken, ölmüş bir hayvan leşini ise temizlik memurları hükmünde olan leş yiyici hayvanlar temizleyerek doğayı temiz ve nezih tutuyorlar.

 

İnsanın müdahalesi olmasa kara, hava ve denizler gayet nezih ve temiz olacaklar. Ama insan müdahale ettiğinde denizler, hava ve karalar kirlenip hoş olmayan bir tabloya dönüşüyorlar. Denizlerin çöp ve atıklar, havanın zararlı gazlar ve karaların rastgele yapılaşma ile organik olmayan mamülleriyle kirletilmesi, beşerin bulaşık eli yani müdahalesi ile oluyor.

 

Yapılaşma ve atıklar yüzünden Marmara denizinin salya ile kirlenmesi, Karadeniz’de dere yataklarına yapılan yerleşim yerlerinin yaşanan seller yüzünden ciddi anlamda tahribata uğraması, güneyde yaşanan yangınlar ve Dünya genelinde yaşanan birçok felaketin yaşanması bunun birer örneği niteliğindedir.

 

Su kaynakları azalıyor. Kuraklık artıyor ve devamında gıda fiyatları da artıyor. Maddi ve manevi açıdan birçok aile hayat pahalılığı karşında biçare düşüyor ve bu durum boşanmalara ve intiharlara neden olup gelecek neslinde karamsar bir tablo ile karşı karşıya kalacağını gösteriyor.

 

İnsan doğaya zarar veriyor, kirletiyor, tahrip ediyor. İnsan doğaya dışarıdan müdahale etmemiş olsa, Allah’ın kurmuş olduğu temizleme sistemi doğayı gayet nezih ve temiz yapmaktadır. Bu bağlamda İnsanoğlu dili, dini, ırkı ve ideolojisi ne olursa olsun yekvücut olmalı ve küresel çapta bir seferberlik ilan edip dünyanın daha yaşanılabilir bir gezegen olması için çaba sarf etmelidir.