İrade, bireyin kendini değerli hissetmesi kadar kutsal ve dokunulmaması gereken toplumsal özgürlüktür.

Özgürlük ise insan yaşamı boyunca başka hayatları kısıtlamadan kendini yönetebilme anlayışıdır

Tarih boyunca farklı yönetim biçimleri hep var olmuştur.

20. Yüzyıla kadar geleneksel otoritenin hüküm sürdüğü Dünya'da birinci dünya savaşıyla başlayan ulusların kendi kaderini tayin etme hakkı savaşla ve bedel ödenerek verilmiştir.

Bu hakların tanınması ile beraber demokratik Devletler oluşmuş ve seçme seçilme hakkının tanındığı yönetim anlayışı önemsenmiş Merkezi hükümetten yerel yönetimlere kadar birçok alanda Demokratik seçimlerle yöneticiler halk tarafından tayin edilmiştir.

Yerel yönetimlerin temeli ise Belediyeciliktir.

Belediyecilik, Nüfusu belli bir sayının üstünde olan belde, kasaba ve büyükşehirlerde kamu hizmetleri vermek amacıyla halkının oylarıyla seçilen tüzel kişiliğe sahip örgütlerdir.

Kelime anlamı olarak Belediye ise kurumsal yapısı ile bölgesel ya da ulusal kanunlar tarafından kendisini yönetme hakkı tanınan idari bölünüştür.

Altyapı, Ulaşım ve Halk sağlığı hizmetlerinin yürütüldüğü belediyeler hizmet anlayışları ile yaşam standartlarını derinden etkilemektedir.

Bu denli önem arz eden kurumlara bölgemizde son iki dönemdir Kayyum atamaları halk iradesini göz ardı etmekle beraber hizmet anlayışını da sekteye uğramıştır.

Belediye hizmetlerinin en çok eksikliği de Üretimin olduğu kırsal mahallelerde daha çok görülmektedir.

Diyarbakır'a bağlı 802 kırsal mahallenin tahmini %70'inden fazlasında Kanalizasyon ve altyapı sorunları görülmektedir.

Şatafatlı parklara sanattan uzak heykellere ödenek çıkartan belediyeler, köy hizmetlerinden ve yaşam standartlarından daha çok gösterişli hizmetleri önemsemenin yanlışı bölgemizdeki köy yaşamını zorlaştırmakta köyden kentte göçe sebep olmaktadır.

İşin bu boyutunu görmezden gelen yönetim anlayışı bi o kadar da köy halkının sesine de kulak vermemektedir.

Birçok köy muhtarının müzderip olduğu bir diğer nokta da mali ve idari tüm birimlerin tek bir kişi de toplanmasından kaynaklı sorunların dillendirildiği özel görüşmelere zaman bulunmadığı bu sebeple sorunları çözmekten daha çok karşılarında muhattap bulmakta zorluk yaşıyorlar.