Dünyanın en lezzetli, kaliteli kırmızı mercimeğini üretiyoruz. Ürettiğimiz ihtiyacımızı ve ihracatı karşılayamayınca ürün yüksek fiyattan ihracata gidiyor. Bize de kanada mercimeği kalıyor.

2022 yılı TÜİK rakamlarına göre Ülkemizde 300 bin hektar alanda kırmızı mercimek ekimi yapılmaktadır.

Bu alanlardan 400 bin ton Üretim gerçekleşmekte olup mercimek verimi ortalama 133kg/dekara denk geliyor.

Ve yine TÜİK verilerine göre 2021/2022 döneminde 596 bin ton kırmızı mercimek tüketilmiş, tüketilen kırmızı mercimeğin 343 bin tonu ithalat ile karşılanmıştır.

Bu verilere dikkat çektiğimiz de iki temel eksiğimiz görülmektedir;
İlki ürettiğimiz yüksek proteinli birinci kalite mercimeğimizi tüketemeyecek düzeyde ekonomik eksikliğimiz.

İkincisi ve en önemlisi ise mercimeğin anavatanı Diyarbakır ve çevre illerinde mercimekteki verim düşüklüğü ve maliyet artışıdır.

Bölgemizdeki mevsim şartları ve toprak verimliliği açısından mercimekte yakalanabilecek rekolte 225kg/dekar ile 290 kg/dekar arasında olması beklenirken 133kg/dekar gibi düşük bir verimin ekonomik kayıplarını ithalat ile kapatmaya çalışıyoruz.

Diyarbakır bölgesinde bulunan 458 bin 928 hektar kuru tarım alanı kadar mercimek ekimi için daha uyumlu bir havza bulunamaz.

Ekim nöbeti dikkate alınarak bölge bazlı teşvikler ile Diyarbakır bölgesi her yıl 250 bin hektar alanda mercimek üretimi yapılabilecek kapasitededir.

250 bin hektar alanda Destekli ve bilinçli üretim yapıldığında dekara verimi 225 kg rekolte ile 562 bin ton mercimek üretimi gerçekleşebilir.

562 bin ton mercimek üretimi ülkenin mercimek talebini sadece Diyarbakır bölgesinde karşılanabilir.

Sonuç olarak doğru üretim ile üreticiden tüketiciye kazanç sağlanabilir.