İnsan yaşamanı derinden etkileyen kavramların bütününe kutsallık ve yaşamın sürdürebilirliği açısından insan doğumundan ölümüne kadar iradesi ile yaşama hakkına sahip olmasına da kutsal yaşam diyebiliriz.

Kutsallığı dinsel yaklaşım ve olgulardan ibaret görmenin dışında yaşamsal faaliyetlerimizde de bir çok noktada yer edilmeli ve bu düzeyde dokunulmaması, bozulmaması gereken yaşam hakkı olarak kabul etmeliyiz.

Dinler, Irklar veya Toplumlarda kutsallıklar ve yaşam tarzları farklılık gösterebilir lakin içinde bulunduğumuz Ekolojik dengenin sürdürebilirliği için belirleyici unsurlar uyulması gereken doğasal normlar vardır.

Ekolojik dengenin insana sunduğu en önemli kutsallıklarından biri de ekmeğin hammaddesi olan buğdaydır; İnsan yaşamında çağ atlatan ve doğanın bizlere sunduğu en muazzam mücevheri olan Buğday, Mitolojik devirlerden günümüze kadar İnsanoğlu beslenmesinin vazgeçilmez bir parçası olmuştur.

Buğday Tarihçesi;
Buğday, 15 bin yıl önce Dicle Fırat Nehirleri arasında kalan Uygarlıkların başladığı Mezopotamya bölgesinde evcileştirilmiştir.

İnsanoğlunun yerleşik hayata geçmesini sağlayan Buğday aynı zamanda Uygarlıkların kurucu besinidir.

Hammaddesi Buğday olan besin ürünleri;

Dünya'da en çok Üretilen ve tüketilen Tahıl Ürünü Buğdaydır.
Un, İrmik, kepek, Nişasta gluten, ruşeym ve sayısız Gıda maddesinin hammaddesi buğdaydan oluşmaktadır.

İnsan besini ile beraber Hayvan yemi olarak ta en çok kullanılan Buğday ürünlerdir.

Üretim Bölgeleri;
Serin iklim bölgelerinde ekimi uygun olan buğday, Türkiye'nin genelinde yetiştirilebilir ancak Verim ve kalite açısından Üretimi için en uygun bölgeler; İç Anadolu, Güneydoğu Anadolu, Çukurova ve Marmara bölgeleridir.

Çeşitleri;
Buğday bitkisinin kültüre alınmasından günümüze kadar yapılan AR-GE Çalışmaları neticesinde Buğday botanik olarak ekmeklik, makarnalık ve topbaş veya bisküvilik buğday olmak üzere üç grup altında sınıflandırılmaktadır.

Ekmeklik buğday; Taneleri oval sert ve camsı olup 1000 tane ağırlığı 40-45 gramdır. Kışa kurağa dayanıklı ekmeklik buğday çeşitlerini kapsamaktadır. Bir diğer ismi ise sert buğday olarak tanımlanmaktadır.

Makarnalık Buğday; Makarnalık Buğday buğdayların daneleri diğer buğday çeşitlerine göre daha iridir,  makarnalık buğdaylardan irmik yapılabilmektedir.

Ülkemizde buğday;
En çok buğday tüketen Ülkelerden biri olan Türkiye'nin buğday tüketimi 2021/22 döneminde 24 milyon ton olarak belirtiliyor.

Üretim olarak ta 21.5 milyon ton kapasite ile Dünya'da buğday Üretiminde onuncu sırada yer almaktayız.

Üretimimizin Tüketimimizden az olma sebeplerinin başında ise bilinçsiz tarım uygulamaları ve yanlış tarım politikaları ile Buğday da dekara verimin düşük olmasından kaynaklanmaktadır.

Dünya'da ortalama buğday verimi 327 kg/dekar iken Ülkemizde ortalama buğday verimi ise 
277 kg/dekardır.
73 milyon dekar Üretim alanımız ile Üretimde Dünya standartlarını yakaladağımızda Buğday tüketimizde yeterliliğin üstünde 1.15 milyon ton ihracat boyutuna da ulaşabiliriz.

Son olarak Tarım alanlarının imara açılması ile beraber buğday Ekim alanlarımızda da ciddi tahribatlar söz konusudur.

Kutsallık derecesinde önemsediğimiz Ekmeğin hammaddesi olan buğday Ekim alanlarının tahribatı ve bilinçsiz tarım uygulamalarımız ile hayati öneme sahip ekmeğimizden olmaktayız.