Kayyım atanan Tunceli Belediyesi beton bariyerlerle kapatıldı Kayyım atanan Tunceli Belediyesi beton bariyerlerle kapatıldı

Dün Diyarbakır Stadyumu’nda gerçekleşen Amedspor ile İstanbulspor karşılaşmasında geceye damga vuran “Önce Vatan” pankartı sosyal medyanın gündemine oturdu. İstanbulspor’un deplasman karşılaşmasında Amedspor ile oynadığı maç öncesi, dokuz yıldır hep açtığı “Önce Vatan” pankartına AK Parti eski Mardin Milletvekili Orhan Miroğlu tepki gösterdi.

“DİYARBAKIR CEZAEVİNDE YAŞANANLARDAN DA MI DERS ALINMADI?”
Miroğlu karşılaşma esnasında açılan “Önce Vatan” pankartını, 1980’lerde yaşanan Diyarbakır Cezaevi’ndeki kötü muamelelere benzeterek, “Kürtler’e vatan sevgisini bir futbol karşılaşmasında bile “ihmal etmeden” hatırlatmayı görev bilen bir “vatanseverlik anlayışı” doğru değil. “Müstakil bir morg, etnik hınç ve öfkenin mekanı” olarak hatırlanabilecek Diyarbakır cezaevinde yaşananlardan da mı ders alınmadı? Diyarbakırlılar 1916 yılında Mustafa Kemal’i bağırlarına basmasa, Kürtler ağasından,  şeyhine, mirine ve beyine varıncaya kadar Mustafa Kemal’in arkasında durmasa, Erzurum ve Sivas kongreleri dahi yapılabilir miydi? Kürtler’in Malazgirt, Osmanlı ve Kurtuluş savaşı dönemlerinde durduğu yer belli değil mi, bunun hiç mi bir değeri yok bu türden pankartı taşıyanlar için? Bu cansıkıcı şüpheler, rüşt ispatlamaya davet etmeler nedir Allah aşkına? O pankartı taşıyanlar, Amed’i şuna buna davet edeceklerine, Türkiye’de, gençlerin yüzde 40’nın geleceğini vatanlarında değil vatan dışındaki topraklarda aramalarına çare olacak bir çözüme davet etseler bizi daha iyi ederler!” ifadesini kullandı.

ORHAN MİROĞLU KİMDİR?
Uzun yıllardır AK Parti’nin kilit isimlerinden biri olan eski Mardin Milletvekili Orhan Miroğlu’nun gençlik yılları Batman ve Diyarbakır şehirlerinde geçti. 1970-1980 yılları arasında demokratik gençlik hareketi içinde bulundu. 1980 yılında Diyarbakır Eğitim Enstitüsü Edebiyat Bölümü'nden mezun oldu. Bir yıllık öğretmenlik görevinde bulundu. 12 Eylül 1980 askerî darbesinden sonra tutuklanarak Devlet Güvenlik Mahkemesi'ne çıkarıldı. Türkiye Kürdistanı Sosyalist Partisi davasından 15 yıl mahkûmiyet cezasına çarptırıldı ve Diyarbakır Cezaevine gönderildi. 1988 yılında cezaevinden tahliye edildi. 1995 yılına kadar siyasi yasaklıydı. 1999 yılından bu yana önce HADEP, DEHAP ve DTP Genel Başkan Yardımcısı olarak görev yaptı. Radikal İki, Ülkede Özgür Gündem, Özgür Politika ve BirGün'de köşe yazarı olarak görev aldı. Taraf gazetesinde "Yüzleşme" adlı köşesinde yazan Miroğlu 3 Eylül 2012 tarihinde Taraf gazetesinden yazısı yayınlanmadığı gerekçesi ile ayrılmıştır. Orhan Miroğlu, Aralık 2012 itibarıyla Star gazetesi’nde yazmaya başlamıştır. Evli ve iki çocuk babasıdır.

Yazar, yazdığı yazılardan dolayı ölüm tehditleri almıştır. Miroğlu, 6 Eylül 2010 tarihli Taraf'taki köşesinde kendisini kimliği belirsiz bir kişinin ölümle tehdit ettiğini duyurdu. Ayrıca Kasım 2010 tarihinde HPG Online adlı web sitesinde Toprak Cemgil tarafından yazıda Miroğlu için "Bıçağın altında dolaşıyor [...] sözün özü böyle giderse kırmızı kalemle çekilen bir çizgi devreye girer! Miroğlu da mortoğlu olur bu toprakların tarihinde!" dendi.

22 Temmuz 2007 Genel seçimlerinde Demokratik Toplum Partisinden Mersin milletvekili adayı oldu. 7 Haziran 2015 Genel seçimlerinde AK Parti'den Mardin Milletvekili seçildi. 

Muhabir: Devrim AKTÜRK