Türkiye ve dünya genelinde hızla değişen kent yaşamına dikkat çeken Dicle Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Erkan, mahalle kültürünün yok olmaya başladığını söyledi. Yeni kent mimarisinin bu dönüşümü hızlandırdığını belirten Erkan, Diyarbakır'da bile nüfusun üçte ikisinden fazlasının artık sitelerde yaşadığını vurguladı.

Dicle Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Erkan

Dicle Üniversitesi Sosyoloji Bölümü Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Erkan

“EKONOMİK DURUMA GÖRE FARKLI YERLEŞİM BÖLGELERİ OLUŞUYOR”
Eskiden mahallelerde zengin ve yoksulun, farklı etnik kimliklere sahip insanların iç içe yaşadığını aktaran Prof. Dr. Erkan, günümüzde ise sınıfsal ayrışmanın mekâna yansıdığının altını çizerek şunları kaydetti; "Bugün ekonomik duruma göre farklı yerleşim bölgeleri oluşuyor. Bu durumu sosyolojide 'ged dolaşma' olarak adlandırıyoruz. En zenginlerin, orta sınıfın, orta alt tabakanın ve en yoksulların yaşadığı alanlar birbirinden net bir şekilde ayrılmış durumda. Bu da insanların sosyal hayattan kopmasına ve dayanışma kültürünün zayıflamasına neden oluyor."

İşte Diyarbakır'da Kadınların Sosyal Hayatı

“BUGÜN ARTIK MAHALLELER DEĞİL, SİTELER VAR”
Mahalle kavramının eski haline döndürülemeyeceğini dile getiren Rüstem Erkan, yerel yönetimlerin bu dönüşümü doğru yönetmesi gerektiğini ifade ederek, "Bugün artık mahalleler değil, siteler var. O yüzden önemli olan, bu yeni yaşam alanlarında dayanışmayı yeniden inşa etmek. Yerel yönetimlerin bu konuda daha fazla çaba göstermesi gerekiyor" diye konuştu.

Diyarbakır’da Kızılay gençler ile el ele: Kadın öğrenciler unutulmadı Diyarbakır’da Kızılay gençler ile el ele: Kadın öğrenciler unutulmadı

“ŞEHİRLER ARTIK YAN YANA YAŞAM ALANINA DÖNÜŞTÜ”
Kentleşme ile birlikte sosyal yaşamın değiştiğini hatırlatan Dr. Erkan, bu dönüşümün sadece mekânsal bir ayrışma olmadığını, aynı zamanda sosyal bağların da zayıflamasına neden olduğunu sözlerine ekleyerek, "Şehirler artık iç içe yaşamanın değil, yan yana yaşamanın alanına dönüştü. Bu durum gelecekte toplumsal ilişkiler üzerinde daha büyük etkiler yaratabilir" dedi.

Muhabir: Abdullah ÇAKIL