Gastronominin önemli kentlerinden biri Diyarbakır’ın tadı damaklarda kaybolmayan lezzetlerden biri olan Diyarbakır Çöreği bu bayramda da sofraların baş tacı olacak. Diyarbakır’da neredeyse her evde yapılan ve bayramın önemli hazırlıklarından biri olarak bilinen çörek, bayram öncesi her fırında tekrar boy göstermeye başladı. Diyarbakır’a özgü lezzetlerden biri olan çöreği şimdilerde fırınlarda bulmak da mümkün.
DİYARBAKIR ÇÖREĞİ NASIL ORTAYA ÇIKTI?
Yemek kültürünün köklerinde kültürel ve dinsel çeşitliliğin izlerini de günümüze kadar taşıyan kentlerden biri olan Diyarbakır’da Türkler, Kürtler, Müslümanlar, Hristiyanlar, Ermeni, Süryani, Rum ve Yahudilerin bir arada yaşamanın sonucu olarak ortaya çıkan mutfak kültürü, günümüze kadar gelmiştir. Yemeklerde kullanılan baharatlar, yemeklerin tatları ve yemeklerin sunuş şekilleri bile Diyarbakır’da yaşayan zengin kültürü yansıtmaktadır. Bu ürünlerden biri de Diyarbakır’da çok önemli her dönem yapılan ancak daha çok bayramlarla özdeşleşen kente has çörektir. Diyarbakır Çöreğinin ne zaman ve nasıl ortaya çıktığı ile ilgili kesin bir bilgi olmasa da, aslında kentte yaşayan tüm inançlarda yer alan ‘bayramlaşma’ inancı neticesinde doğduğu kabul görmektedir. Bu yüzden Diyarbakır için çörek demek bayram demektir.
ESKİDEN SACLARDA YAPILIRDI: ŞİMDİ FIRINLARDA
Günümüzde fırınlarda bile kolaylıkla bulun an Diyarbakır Çöreği sacda pişirilirdi. Özellikle kış aylarına denk gelen bayramlarda ateş yakılır ve ısınılan ateşte çörek pişirmek için iki sac arasına alınıp pişirilirdi. Sacdan önce ise daha yaygın olan alüminyum Diyarbakır ağzıyla teyştlerde (leğen) çörek pişirimi yapılırdı. Yani en zor dönemlerde bile Diyarbakır’da halk, çörek pişirmekten vazgeçmemiş ve bu geleneği zor şartlar ile günümüze taşımıştır.
DİYARBAKIR’DA ÖREK MESAİSİ BAŞLADI
Ramazan Bayram öncesi Diyarbakır'ın mahallelerinde, evlerde hazırlanan çörek hamurları, fırınlara ulaştırılıyor. Özellikle odun ateşinde pişirilen çörekler, kendine has lezzeti ve mis gibi kokusuyla bayram sofralarını süslüyor. Fırıncılar, bayram öncesi artan talebi karşılamak için gece gündüz demeden çalışıyor.
Yıllardır bayramlarda yapılan ve insanların vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan Diyarbakır Çöreği bu bayramda da kokusuyla kenti sardı. İçindeki baharatlarla çevreyi sardığı kokusuyla tanınan çöreğin içine çörek otu, mahlep, susam gibi birçok baharat konuluyor. Evlerde bayram öncesi bir araya gelinerek yapılan çöreği şimdilerde her fırında bulmak mümkün.
Kentteki fırınlarda bir tepsi çöreğin pişirim ücreti 30 liraya yapılırken, tanesi ise 5 liradan satılıyor. Öte yandan fırıncılar pişirim ücretini geçen sene ile aynı tutarak zam da yapmadığını belirtiyor.