Konuyla ilgili olarak Deprem Araştırmacısı Baturhan Öğüt de görüş bildirdi. Deprem Araştırmacısı Baturhan Öğüt,
“Karadeniz'de Karadeniz güney kıyı kırığının doğu ucu ile Orta Karadeniz sırtı kırığının Samsun'a doğru devamı üzerinde 4,5'lik deprem olmuş ve çevre illerde de hissedilmişti. Karadeniz içerisinde Karadeniz güneydoğu kırığı ve Güney kıyı kırığının toplam uzunluğu 1.200 kilometre. Bu kırıkların karakteristik özelliği ters bindirme kırığı ve tehlikeli bir karakteristik özelliğe sahip bu kırıkların 1.0mm/yıl kayma hızı vardır. Orta Karadeniz sırtı kırığında normal düşey atımlı ve doğrultu atımlı kırıklar mevcuttur” ifadelerini kullandı.
İSTANBUL’A KADAR RİSK VAR
“1968 6,8 Bartın depremi Karadeniz içerisinde kısa bir ters bindirme kırık üzerinde oldu” diyen Baturhan Öğüt,
“Gürcistan’dan İstanbul'un kuzeyine kadar Karadeniz kıyısı doğrudan deprem riski ile karşı karşıyadır. Bartın depremi ve 544 Batı Karadeniz kırığı üzerinde olan 7,5'lik depremi referans alıp yola çıkarsak bu bize Karadeniz kırıklarının bu aralıklarda deprem üretebilme kapasitesini ortaya koymakta” sözlerini aktardı.
TSUNAMİ RİSKİ VAR
Tsunami tehlikesine de değinen Öğüt,
“Ayrıca Karadeniz'in tüm kıyı sahilleri doğrudan tsunami riski ile karşı karşıya. Çünkü Karadeniz tarihinden bu yana toplam 22 ayrıca tsunami olayına ev sahipliği yapmıştır. Yanı sıra Karadeniz içerisinde heyelan sonucunda tsunami de oluşabilir. En yakın örneği 2007-8 Bulgaristan açıklarında sabah saatlerinde 08.45'de başlayıp 16.00'da biten ve saat 11.09'da 3,5 metreyi bulan dalgalar oluşturmuş ve kıyı şeridini harap etmişti” şeklinde konuştu.