Amedspor’un taraftar grupları olan Barikat ve Mor Barikat taraftarlarının Diyarbakır Stadyumu’nun ismini bundan sonra “Amed Tahir Elçi Stadyumu” olarak kullanacaklarını açıklamasından sonra konu Meclis’e taşındı. HDP’li vekil Gergerlioğlu, 28 Kasım 2015 tarihinde Sur ilçesindeki Dört ayaklı Minare önünde katledilen Diyarbakır Baro Başkanı Tahir Elçi’nin isminin stadyuma verilmesi için kanun teklifi verdi.

Gergerlioğlu’nun dilekçesi şöyle:

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Diyarbakır Stadyumu’nun İsminin Amed Tahir Elçi Stadyumu Olarak Değiştirilmesi Hakkında Kanun Teklifi gerekçesi ile birlikte ekte sunulmuştur.

Gereğini saygılarımla arz ederim.

GEREKÇE

Tahir Elçi, 28 Kasım 2015 günü, Diyarbakır’ın Sur ilçesinde, silahlı çatışmaların kültürel miras üzerinde yarattığı tahribata dikkat çekmek için Dört Ayaklı Minare önünde basın açıklaması okuduğu esnada çıkan çatışmada başından vurularak yaşamını kaybetti.

1992 yılından itibaren Diyarbakır’da serbest avukatlık yapan Elçi, 1998-2006 arasında Diyarbakır Barosu’nda yönetici olarak görev yapmıştır. Tahir Elçi bölgenin sevilen sayılan isimlerindendir. Halen cinayeti aydınlatılmamıştır. Tahir Elçi ömrünü cezasızlıkla mücadeleye adamış saygın bir insan hakları avukatı olarak hafızalarda ve belgelerde yerini aldı. Tahir Elçi için insan hakları disiplini bir idealden öte olup, aynı zamanda bu disiplin hayatının merkezinde yer aldı. Elçi, insan yaşamı kadar tarihin ve medeniyetin de insan hakları ile organik bağı olduğuna ve korunmaya, savunulmaya değer olduğuna inandı. Tahir Elçi, Diyarbakır’ın Sur ilçesi Yenikapı Sokak’ta bulunan tarihi Dört Ayaklı Minare’nin yaşanan çatışmalarda zarar görmesi sebebiyle Diyarbakır Barosu üyesi bir grup avukat ve birkaç kent sakini ile birlikte 28.11.2015 tarihinde saat 10:30’da Dört Ayaklı Minarenin önünde onlarca basın mensubunun karşısında açıklama yaptı. Basın açıklamasında özel olarak Dört Ayaklı Minarenin kısa tarihini aktararak genel olarak da tarihi ve kültürel değerlerin korunması gerektiğine ve önemine dikkat çekti. Açıklamasını şu şekilde bitirdi;

“Biz Diyarbakırlılar olarak, Diyarbakır Barosu olarak, tarihi değer ve eserlerimize, insanlığın bin yıllık emeğine, birikimine, bu kadim şehre sahip çıkalım. Biz buradan çağrı yapmak istiyoruz. Biz bu tarihi bölgede birçok medeniyete beşiklik etmiş, ev sahipliği yapmış bu kadim bölgede, insanlığın bu ortak mekânında silah, çatışma, operasyon istemiyoruz. Savaşlar, çatışmalar, silahlar, operasyonlar bu alandan uzak olsun diyoruz. Bu amaçla bugün arkadaşlarımla, Diyarbakır Barosu üyesi arkadaşlarımla ve Diyarbakırlılara birlikte buradayız. Buradan demokratik tepkimizi ifade etmek için buradayız. Bu davranışı, tarihe yönelik bu şiddet eylemini, tarihi bir değere yönelik bu suikastı, saygısızlığı kınıyoruz. Tarihine, tarihsel değerlerine tarihsel mirasına sahip çıkmayan toplumlar doğru ve güvenli bir gelecek de kuramazlar. Bu nedenle tarihimize, değerlerimize, tarihi ve kültürel mirasımıza sahip çıkalım diyoruz”

Şehrine, kültürüne ve insanına bu kadar âşık olan bir kişi olan Sayın Tahir Elçi’nin adının şehrin stadyumuna verilmesi bir nebze de olsa halkın vicdanına seslenecektir. Bu sebeple de Diyarbakır Stadyumu’nun isminin Amed Tahir Elçi Stadyumu olarak değiştirilmesi yerinde olacaktır.

Yukarıda belirttiğim sebepler çerçevesinde Diyarbakır Stadyumu’nun İsminin Amed Tahir Elçi Stadyumu Olarak Değiştirilmesi Hakkında Kanun Teklifi hazırlanmıştır.”

Editör: Mücadele Gazetesi