Bağlar Belediyesi Hüseyin Beyoğlu’nun girişimi üzerine "riskli alan" ilan edildikten sonra "Kentsel Dönüşüm Alanı" ilan edilen Kaynartepe Mahallesi'ndeki yıkım ve projeye dair karşılıklı yapılan itirazlar sürüyor. Diyarbakır Şehir Plancıları Odası'nın (ŞPO) "projenin iptali" ve "yürütmeyi durdurma" taleplerini kabul eden Diyarbakır 3'üncü İdare Mahkemesi, 30 Aralık 2022'de projenin “kamu yararına aykırı” olduğuna hükmederek, projenin uygulanması halinde “telafisi güç zararlara sebebiyet verebileceği” kanaatine vardı. Mahkeme, ayrıca dava konusu işlemlerin iptaline karar verdi.
Çevre, Şehircilik ve İklim Değişikliği Bakanlığı, bunun üzerine Gaziantep Bölge İdare Mahkemesi’ne istinaf başvurusunda bulundu. Bakanlık, projenin iptaline gerekçe yapılan rapora itiraz etti. Bakanlık, "Bağlar Bölgesi Kentsel Dönüşüm Alanında bütüncül bir planlama yaklaşımının sergilenmediği tespit edilmiştir” yönünde hazırlanan bilirkişi raporunun "maddi ve hukuki dayanağı olmadığını" iddia etti.
Bakanlığın itirazları arasında, "(...) maddi ve hukuki dayanağı bulunmayan eksik ve hatalı incelemeye dayalı raporun dikkate alınması suretiyle kurulan hükmün hukuka aykırı olduğu, bilirkişi raporunun aksine söz konusu alanın tamamının bir etap halinde bütüncül olraak planlandığı, plan değişikliğinin riskli alan sınırının tamamını kapsadığı, dava konusu alanın ilk defa uygulama imar planına tabi olduğu, dolayısıyla Mekansal Planlar Yapım Yönetmeliğininin 25. ve 26 maddelerine göre yapılan değerlendirmenin doğru bir yaklaşım olmadığı, yine sosyal ve teknik altyapı alanlarına ilişkin olarak değerlendirme yapılmasının mevzuata uygun olmadığı, bilirkişiler tarafından planlama alanında otopark ihtiyacı bulunduğuna ilişkin değerlendirmenin gerçeği yansıtmadığı, bilirkişi tarafından GZFT anazlerinin yüzde 3 örneklem yoluyla yapılması gerektiği yolunda bir değerlendirmede bulunulmazsa da GZFT analizinin yüzde kaç oranında yapılması gerektiğine ilişkin mevzuatta herhangi bir düzenleme bulunmadığı" iddialarına yer verildi.
Bakanlık, söz konusu gerekçelerle, Diyarbakır 3'üncü İdare Mahkemesi'nin projenin iptali yönünde verdiği karara karşı "yürütmenin durdurulmasını" istedi.
Antep İstinaf Mahkemesi, bakanlığın iddialarını kabul ederek, Diyarbakır 3'üncü İdare Mahkemesi'nin kararında yer alan "yürütülmesinin durdurulması" kararını gerektirecek bir nitelik olmadığını iddia etti. İstinaf Mahkemesi, "yürütmenin durdurulması isteminin reddine" oy birliğiyle karar verdi.
Haber: Fatih SURUÇ