Uzmanlar tarafından yapılan uyarılar sonrası bakırcılarda yoğunluk oluştu. Diyarbakırlı ustalar bu durumu sağlığa yordu. Edinilen bilgiye göre bakır işlemeciliğinin merkezi Diyarbakır’da uzmanlar tarafından demir, krom, çelik gibi madenlerden elde edilen tencere, kaşık ve minimum mutfak araç gereçlerinin kanseri tetiklediği bakırın ise kalaylandığı için bu oluşumu ortadan kaldırdığı vurgulanmıştı.
SÜS EŞYALARINDA BAKIRA RAĞBET VAR!
Son gelişmelerin vatandaşlar tarafından dikkatle takip edildiğini vurgulayan Bakırcı Süleyman Usta, “Uzmanlar tarafından yapılan son açıklamalarla beraber bakır araç gereçlere yönelim artmış durumda. İlaveten vatandaşlar sadece sağlık için değil süsleme amacıyla da bakır ürünlere yönelmiş durumda. Bu durum bakır ürünlerinin kaliteli olmasından kaynaklanıyor” dedi.
BAKIRCILAR: “USTA BULAMIYORUZ!”
Bakırcıların son ustalarının şuan çalıştığına değinen Süleyman Usta yetiştirecek usta bulamadıklarını vurgulayarak, “Valiliğe, belediyeye başvuruldu bu konuda ama kimseden bir ses çıkmadı. Bakır işlemek sabır ister, emek ister şimdiki gençlerde sabır ve emek vermek yok gençler hazır para kazanmak istiyor. Maalesef bu da olmayınca sokaklarda boş geziyorlar. Ustaların vereceği parada belli kimse usta olmayan birine asgari ücreti çıkarıp veremez bu konuda belediyenin, valiliğin desteği gerekiyor. Biz son ustayız, bizden sonra usta olacak kimse yok.”
BAKIRCILIK PAHALI BİR MESLEKTİR!
Bakırcılığın ham maddesinin çoğunun Diyarbakır’dan elde edildiğinin vurgulayan Süleyman Usta, “Pahalı diyorlar bakır ürünler için kaliteli olan her şey pahalı olur. Bu iş artık bir yerden sonra sağlık işine dönüştü. Bu meslek pahalı bir meslektir. Altın yükseldi mi, enflasyon yükseldi mi malzemenin ücreti ve işçiliğinde fiyatı yükselir.”
DİYARBAKIR’DA BAKIRCILIĞIN TARİHÇESİ
Tarih içerisinde farklı isimlerle anılsa da Osmanlı Devleti döneminde Diyarbekir ismi verilmiştir. Cumhuriyet döneminde ise, Mustafa Kemal tarafından gelen bir telgrafla kente bakır madeninin yeteri kadar kentte olup olmadığı halen tartışılsa da “Bakırın Diyar” olan Diyarbakır ismi verilmiştir. Bakırcılık yaşadığımız dönemde ise halen kentin önemli geçim kaynakları arasında yer alıyor ve hem tarihi hem de turistik önem arz ediyor.