Batman mutfağında temel olarak et yemeklerinin yanı sıra hamur işleri de ön plana çıkmaktadır. İçli köfteler, kışlık için kurutulan dolmalık biber ve patlıcanlar, mumbar dolması, börekler, pilav ve çorbaları Batman geleneksel mutfağının tamamlayan yiyecekler arasında gelmektedir. 

AZ MALZEMELİ TATLI
Özellikle Batman’da evlerde sıklıkla yapılan tatlılardan biri olan Havdel, çevre ilerin mutfağında da yapılan ve çayın yanına afiyetle tüketilen lezzetli bir tatlı türüdür. Malzemesi itibariyle bulunabilir ve hazırlanışı itibariyle de kolay yapılan bir tatlı olan Batman ev tatlısında un, tereyağı, pekmez, su, badem, karanfil ve tarçın kullanılıyor.

Havdel (Batman Ev Tatlısı) tarifi ve malzemeleri:
1 su bardağı un
2 yemek kaşığı tereyağı
2 su bardağı pekmez
2 su bardağı su
2 yemek kaşığı file badem (Hafif kavrulmuş)
1 çay kaşığı karanfil
1 çubuk tarçın

Tencerede eritilen tereyağına un ilave edilerek esmerleşinceye kadar kavrulur. Ayrı bir tencerede pekmez, su, karanfil ve tarçını kaynayana kadar ısıtıp ardından ılıtarak una ilave edilir. Pekmez ve un tam anlamıyla aynılaşana kadar karıştırılarak ardından üzerine kavrulmuş badem eklenir. Son olarak çiğköfte benzeri sıkılarak çayla birlikte servise hazır hale getirilir. (Haber Merkezi)
 

Editör: Mücadele Gazetesi