İrmikli kurabiye ismiyle de bilinen kerebiç, Hatay ve Mersin ile özdeşleşen bir tatlıdır. Arap mutfağında sık sık tüketilen bu tatlı, ceviz, fıstık, irmik ve çöven otu ile hazırlanır. Özellikle Ramazan ayında rağbet gören kerebiç tatlısı, çöven otu köpüğüyle süslenir. Kerebiç tarifinin en önemli püf noktası, köpüğü uzun süre çırpmaktır. Peki, kerebiç tatlısı nasıl yapılır? Kerebiç tatlısı tarifi nedir? Listedeki malzemeler hazırsa, Hatay usulü kerebiç tarifine geçebiliriz.


KEREBİÇ TATLISI MALZEMELER

Dış Harcı

Un (alabildiği kadar)

3 yemek kaşığı irmik

2 Yumurta

200 gr Yağ

İç Harcı

Ceviz veya Antep Fıstığı isteğe göre

Şeker (isteğe göre)

Kreması

Çöven Otu

Su

Şeker (isteğe göre)

KEREBİÇ TATLISI NASIL YAPILIR?

Kerebiç, içli köfte şeklinde getirilerek oluşturulan bir tatlıdır. İçi için, Antepfıstığı veya ceviz kullanılır. Kerebiç, hassas bir durumda kızarmış olmamalıdır.

Kreması, çöven otu kökleri bir gece boyunca suda bekletildikten sonra, 5 saat boyunca kaynatılarak elde edilir. Bu işlem sonucunda yeşil su köpürene kadar çırpılır. Daha sonra köpüğe bol miktarda şeker eklenerek kıvamı arttırılır.

Hazırlanan köpük, içli köfte şeklinde yapılan kerebiçlerin üzerine eklenir. Üzerlerine tarçın serpilerek servis edilir.

Editör: Abdullah Akyol