Dicle Üniversitesi bünyesinde faaliyet gösteren Zooloji Müzesi, bölgenin endemik ve nesli tükenme tehlikesi altındaki hayvan türlerini sergileyerek öğrencilere biyolojik çeşitliliği tanıtmaya devam ediyor. Müzenin sorumlusu Prof. Dr. Ali Satar, burada yaklaşık 2 bine yakın hayvan türünün bulunduğunu ve bunların büyük bir kısmının Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ne özgü olduğunu belirtti.
“DOĞADAKİ DURUŞ POZİSYONLARINI KORUYARAK SERGİLEMEYE ÇALIŞIYOR”
Müzede yer alan türler arasında leopar sazanı, endemik böcek türleri ve dünyada soyu azalmış bazı hayvanların bulunduğunu ifade eden Prof. Dr. Satar, “Normalde böyle bir müzeye karşı olan insanlarız. Ancak buradaki canlıların çoğu doğada yaşamını yitirmiş türlerden oluşuyor. Hoca arkadaşlarımız, doğadaki duruş pozisyonlarını koruyarak sergilemeye çalışıyor” diye konuştu.
“ÖZEL İZİNLE AÇILAN BİR MÜZE”
Müzenin asıl amacının bölgedeki öğrencilerin biyolojik zenginlikleri tanıması ve nesli tehlikede olan türleri koruma bilinci kazanması olduğunu vurgulayan Prof. Dr. Satar, “Başlangıçta sadece kendi öğrencilerimiz için hazırlamıştık. Ancak sonrasında bölgedeki diğer öğrenciler de faydalansın diye özel izinle açtığımız bir müze” dedi.
“FARKLI YAŞ GRUPLARINDAKİ ÖĞRENCİLER BURAYI ZİYARET EDEBİLİYOR”
Müzenin halka açık olmadığını ve ziyaretler için özel izin gerektiğini belirten Prof. Dr. Satar, “Rektörlüğümüze dilekçe verilerek ziyaret talebinde bulunulabiliyor. Daha sonra saat belirleyerek, ilgili okul veya grup için müzeyi açıyoruz. Anaokulundan üniversiteye kadar farklı yaş gruplarındaki öğrenciler burayı ziyaret edebiliyor” şeklinde konuştu.
Öte yandan Dicle Üniversitesi Zooloji Müzesi, doğayı ve biyolojik çeşitliliği koruma bilincini artırmayı hedeflerken, bölgedeki öğrencilere doğanın zenginliklerini tanıma fırsatı sunuyor.