Diyarbakır'ın merkez Sur ilçesinde bulunan, Ulu Cami'nin batı kısmında yer alan ve tarihi 788 yıl öncesine dayanan Zinciriye Medresesi tahrip edildi. Sincariye Medresesi olarak da bilinen tarihi Zinciriye Medrese'nin dış duvarı kimliği belirsiz kişi ya da kişilerce yağlı boyayla zarar gördü.

Diyarbakır'ın tarihi güzelliği çöp içerisinde! Diyarbakır'ın tarihi güzelliği çöp içerisinde!

"CEZALANDIRILMASINI TALEP EDİYORUZ"
Hem tarih severler, hem de çevrede bulunan vatandaşlar tarihi Zinciriye Medresesi'ne verilen zarardan ötürü üzüntü duyduklarını söyleyerek, "Çevrede kameralar vardır. Görevliler isterlerse bu çirkin görüntüye neden olan kişi ya da kişileri yakalar. Bizler ivedilikle Zinciriye Medresesi'ni tahrip edenlerin cezalandırılmasını talep ediyoruz. Bugün medresemize zarar verenler, yarın yanıbaşındaki Ulu Cami'ye zarar verir." dediler.

ZİNCİRİYE MEDRESESİ'NİN TARİHİ 
Zinciriye Medresesi kesin olmamakla birlikte yaygın görüşe göre 1236 yılında Eyyûbî hükümdarı Melik Salih Necmeddin döneminde yapılmıştır. Bazı kaynaklarda ise 1198 yılında Artuklular döneminde Kutbuddin Muzaffer II. Sökmen tarafından yaptırıldığı söylenmektedir. Diyarbakır Ulu Camii'nin batı kısmında yer alan medrese, Sincariye Medresesi olarak da bilinmektedir. Medresenin güneybatısındaki kitabeye göre medresenin mimarı Ebu Dirhem'dir. I. Dünya Savaşı'ına kadar medrese olarak kullanılmış olup daha sonra müzeye çevrilmiştir. Müze ileriki tarihlerde, İç Kale'de bulunan Arkeoloji Müzesi'ne taşınmıştır.

Muhabir: Devrim AKTÜRK