Mardin’e yaklaşık 30 kilometre uzaklıkta olan ve arabayla bir saatte yakın bir sürede ulaşılabilen Dara Antik Kenti, MS 5. yüzyılda Doğu Roma İmparatorluğu zamanında askeri amaçlı kurulmuş bir şehir. Antik kentte kilise, nekropol, zindan, saray, çarşı, tophane ve su bendi kalıntıları görülüyor. Burası Anadolu’da birçok antik yerleşimde görebileceğiniz üzere günümüzde de yaşayan, hayatın devam ettiği bir yerleşim yeri. Dara Antik Kenti’nde en ilginç yer ise, son ortaya çıkarılan 'zindan' olarak adlandırılan Bizans mimarisinin tüm özelliklerini taşıyan yerin altındaki görkemli su sarnıçları.

UNESCO reddetti: Diyarbakır mutfağı neden seçilmedi? UNESCO reddetti: Diyarbakır mutfağı neden seçilmedi?

MEZOPOTAMYA’NIN EFES’İ: DARA ANTİK KENT
Dara Antik Kenti, Mardin’in 30 km güneydoğusundaki Oğuz Köyü’nde yer alıyor. Mezopotamya Ovası’nın bitip Tur Abidin Dağları’nın başladığı noktada bulunan Dara Antik Kenti, kireçtaşı olan ana kayanın üstüne kurulmuş. Orta Çağ tarihçilerine göre Pers Kralı III. Darius ve Büyük İskender’in savaşı neticesinde (Gaugamela Muharebesi) Pers Kralı’nın öldüğü yerin Dara olarak adlandırıldığı söyleniyor. Yani Dara isminin kökeninin de buradan geldiği varsayılıyor. Antik kent içinde su bendi, kilise, köprü, baraj, mezarlık, zindan, saray, çarşı ve mahsen gibi birçok kalıntı bulunuyor. Mezopotamya’nın Efesi olarak bilinen Dara Antik Kenti’nin tarihi yaklaşık 5 bin yıl öncesine dayanıyor. Dara Antik Kenti’nin etrafında Geç Roma Dönemi’ne ait mağara evlere rastlanıyor.

SU SARNIÇLARI VE DARA ZİNDANI
6'ncı yüzyılda Bizans İmparatorluğu'nun Doğu'daki son kalesi olarak kabul edilen Dara ve çevresi, o dönem savaşların en yoğun olduğu bölge olduğundan 18 metre uzunluğunda ve 3 metre genişliğinde surlarla çevrilerek bir savunma sistemi oluşturuldu. Son ortaya çıkarılan ve halk arasında 'zindan' olarak adlandırılan 10 bin metreküp su alma kapasitesine sahip su sarnıcı ise hem ihtişamıyla göz doldururken, dış görüntüsü ile de şaşırtıyor. Dara Antik Kenti’nin bulunduğu yer olan Mardin Oğuz Köyü’nün girişinde bulunan köy evlerinden birinin alt kısmında küçük bir giriş ile ziyaretçilerini ağırlıyor. Dış görünümünü koruyan ve bir ev olan yapının merdivenlerinden sarnıcın içerisine doğru iniliyor. Muhteşem yapısı, mimarisi ile önemli bir eser olan ana amacı su depolamak olan bu yerler sonraları zindan olarak da kullanıldığı için yerel halk tarafından ‘zindan’ adını almış. Dara zindanları olarak adlandırılan tarihi yapı, son dönemlerde yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekmeye devam ediyor.

DARA ZİNDANININ EFSANESİ
Dara Antik Kenti yakınlarında bulunan ve zindan olarak adlandırılan yapı, yerel halk hikayelerinde anlatıldığına göre, orada yaşamış olan, boyu ortalama bir insan boyunun iki katından bile uzun olan bir insanı hapsetmek için kentin yöneticileri tarafından inşa edilmiş. Hapsedilmesinin sebebi tam olarak hikayede yer almamasına karşın, söz konusu kişinin orantısız gücünün yıkımlara yol açması olduğu düşünülmektedir.

GİRİŞLER ÜCRETSİZ
Öte yandan gün yüzüne çıkarılmış kısmı ile adeta bir açık hava müzesi biçiminde ziyarete açılan Dara antik kentine girişler ise ücretsiz olarak yapılıyor.

Muhabir: Remziye ÇELİK