Diyarbakır’da konut ve kira fiyatlarında yaşanan artış, enflasyon, yatırım alışkanlıkları ve arz-talep dengesi gibi birçok faktörden etkileniyor. Dicle Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ekonomi Bölümü Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Songur, konut fiyatlarının yükselmesinin temel nedenlerine ilişkin Mücadele Gazetesi'ne konuştu.

Dicle Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Ekonomi Bölümü Dekan Yardımcısı Doç. Dr. Mehmet Songur

ENFLASYONUN YÜKSELMESİ KONUT FİYATLARINI DA ETKİLİYOR
Türkiye genelinde yaşanan enflasyonun, Diyarbakır’daki konut sektörünü de doğrudan etkilediğini vurgulayan Ekonomist Mehmet Songur, enflasyonun yüksek seyretmesi, insanların sahip oldukları varlıkları üzerinden daha fazla kazanç elde etme isteğini artırıp, bu durumun kira fiyatlarının da yükselmesine neden olduğuna dikkat çekerek, konut sahiplerinin de artan maliyetler ve enflasyon nedeniyle daha yüksek kira bedelleri talep ettiğini aktardı.

“DİYARBAKIR’DA KONUT YATIRIM ARACI HALİNE GELDİ”
Diyarbakır’da konutun bir yatırım aracı olarak görülmesinin, talebi artıran önemli etkenlerden biri olarak öne çıktığına değinen Mehmet Songur, “İnsanlar, kira ödemek yerine kendi evlerine sahip olmayı tercih ediyor. Bu tüketici davranışı, konut talebini yükseltirken fiyatların da artmasına yol açıyor. Pandemi süreciyle birlikte toplu yaşam alanlarından uzaklaşma eğilimi başladı. Özellikle müstakil ve dubleks tarzı konutlara yönelen talep, bu tür evlerin fiyatlarını ciddi oranda artırdı. Bunun yanı sıra, yaşanan deprem süreci de bölgedeki konut arzını olumsuz etkiledi. Deprem sonrası konut arzında azalma yaşanırken, talebin artması fiyatları daha da yukarı çekti” diye konuştu.

Trabzon’dan Diyarbakır’a yoğun ilgi: Her hafta bir kafile geliyor! Trabzon’dan Diyarbakır’a yoğun ilgi: Her hafta bir kafile geliyor!

Toki̇’den İlk Evim Projesi! 250 Bin Konut Yapılacak (3)

“İKİ YIL BOYUNCA UYGULANAN YÜZDE 25’LİK KİRA ARTIŞ SINIRI…”
Konut sektöründe kullanılan birçok ürünün, dövize bağlı olarak ithal edildiğini dile getiren Doç. Dr. Songur, “Döviz kurlarındaki yükseliş, inşaat maliyetlerini artırdı. İnşaat sektöründe yaşanan maliyet artışları da konut fiyatlarına doğrudan yansıdı. İki yıl boyunca uygulanan yüzde 25’lik kira artış sınırının kaldırılması da kira fiyatlarında ani yükselişe neden oldu. Serbest piyasa koşullarına geçilmesiyle birlikte ev sahipleri, önceki yıllarda uygulanan sınırlandırmalardan dolayı artış yapamadıkları kiraları bir anda yükseltmeye başladı. Sonuç olarak, Diyarbakır’da konut ve kira fiyatlarındaki yükselişin temel nedenleri arasında enflasyon, yatırım amacıyla konut alımı, deprem ve Pandemi süreci, döviz kuruna bağlı maliyet artışları ve kira düzenlemelerinin değişmesi bulunuyor” dedi.

Muhabir: Abdullah ÇAKIL