Bereketli topraklar Mezopotamya’nın kadim mutfağından çıkan Diyarbakır’ın Coğrafi İşaretli Simindirik Çorbası, yöreye özgü bir çorbadır. Diyarbakır Simindirik Çorbası; durum buğdayından elde edilen simindirik (dövme ufağı), sadeyağ, soğan, kavurma ya da et suyu ile yapılan Diyarbakır iline özgü bir çorbadır. Evliya Çelebi Seyahatnamesinde Diyarbakır ilinin çarşısı, pazarı, esnafı, kültürü, yetiştirilen bitkiler, sebzeler vb. konularında açıklamalar bulunur. Seyahatnamede “Halkının hemen hepsinin bir bağ ve bostanı vardır. Bostanlara kavun, karpuz, çeşitli sebzeler, çiçekler ekerler.” ifadesinden Diyarbakır mutfak kültürünün birikimi anlaşılabilmektedir.
Diyarbakır mutfağında, Diyarbakır Simindirik Çorbasının özel bir yeri olup coğrafi sınır ile ün bağı bulunur. Bu coğrafi işaret, 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanununun 41’inci Maddesi kapsamında 11.11.2020 tarihinden itibaren korunmak üzere 20.08.2021 tarihinde tescil edilmiştir.
Üretim Metodu:
Diyarbakır Simindirik Çorbasının üretiminde kullanılan simindirik, coğrafi sınırdan elde edilir.
Simindirik Çorbası Malzemeler (6 kişilik):
1 çay bardağı simindirik (dövme ufağı)
2 çorba kaşığı (20 g) sadeyağ
1 adet orta boy kuru soğan
5 su bardağı su,
1 su bardağı et suyu veya 50 g kavurma (et suyu ve kavurmada bulunan yağ nedeniyle sadeyağ az kullanılır)
Hazırlanışı:
Küçük doğranan soğanlar, eritilmiş sadeyağda pembeleşinceye kadar kavrulur. Üzerine simindirik eklenerek kavrulmaya devam edilir. Çorba kavurmalı yapılacaksa 50 g kavurma eklenip karışımı kavurmaya devam edilir, sıcak su ilave edilir. Et suyu kullanılacaksa, karışıma 1 su bardağı et suyu ve sıcak su eklenerek yaklaşık 30 dakika kadar pişirilir ve çorba kıvamını alınca ateşten alınır. Diyarbakır Simindirik Çorbasının servisi, sıcak olarak yapılır.
Haber: Remziye ÇELİK