Diyarbakır’da sabahın ilk ışıklarıyla ciğercilerin başlayan yoğun mesaisi, gece geç saatlere kadar sürüyor. Diyarbakır ekonomisine önemli katkı sağlayan ciğer kebabı, kentin tescilli gıdaları arasında yer alıyor.
2023’te günde 7,5 ton, yıl boyunca da 2 bin 700 ton satılan Diyarbakır’ın tescilli ciğeri, vatandaşlar tarafından “Altınla yarışsa da ciğerimizden vazgeçmeyiz” diyerek yorumlandı.
ÇİĞ CİĞERE YÜZDE 30, PORSİYONA YÜZDE 10 ZAM
Diyarbakır Lokantacılar Kebapçılar ve Tatlıcılar Odası (DİLTO) Başkanı Haşim Elkaan, çiğ ciğerin yüzde 30, porsiyon ciğerin ise yüzde 10 zamlandığını söyledi. Buna göre, tescilli Diyarbakır Ciğerin çiğ hali 380 TL’den 500 TL’ye çıkarken, porsiyon fiyatı 230 TL’den 260 TL’ye çıkartıldı.
Diyarbakır Lokantacılar Kebapçılar ve Tatlıcılar Odası (DİLTO) Başkanı Haşim Elkaan
“DİYARBAKIR’IN CAN DAMARI CİĞERDİR”
Elkaan, “2023’te çiğ ciğer fiyatı 380 TL iken 2024’te 500 TL’ye çıkardık. Bu da ortalama yüzde 30’luk bir zamma tekabül ediyor. Bunun yanında asgari ücrete de zam geldi. Bir de sigorta primlerine de zam geldi. İşverenin yükü burada fazla oldu. Ama bu zamlara rağmen Diyarbakır’ın gururu, coğrafi işaret tescili almış olan ciğerimizin porsiyonuna fazla zam yapmadık. 230 lira bandında olan porsiyon ciğerimizi 260 TL’ye çıkardık. Bu da Diyarbakır esnafımızın gösterdiği özveriden dolayıdır. Buradaki amacımız da herkesin tescilli ciğerimize rahat ulaşabilmesi içindir. Ciğerimizin yenilmesi anlamında hiçbir kısıtlama getirilmemesi için esnafımıza teşekkür ediyorum. Bizde ciğerin saati ve zamanı yoktur. 7/24 Diyarbakır ciğeri tüketilirken, 7’den 70’e de vatandaşımız bu ciğeri tüketiyor. Yani Diyarbakır’ın can damarı ciğer ve kadayıfımızdır” dedi. (İHA)