Hava sıcaklığı mevsim normallerinin üzerinde seyretmeye devam ediyor. Kavurucu sıcakların hakim olduğu Diyarbakır’da termometreler 48 dereceyi gösterirken uzmanlar ise, kentte yaşayan vatandaşlara zorunlu olmadıkça evlerinden çıkmama çağrısında bulunuyor.

Sıcaklıkların en yükseğe çıktığı şu günlerde Diyarbakır İl Sağlık Müdürlüğü, güneş veya sıcak çarpması durumunda yapılacakları açıkladı:

- Kişi hemen serin ve hava akımı olan bir yere alınmalı.

- Sıkı giysileri gevşetilmeli.

- Soğuk su veya soğutucularla (vantilatör, klima gibi) soğutulmaya çalışılmalı.

- Bilinci kapalıysa kesinlikle içmesi için sıvı verilmemeli.

- En yakın sağlık kuruluşuna götürülmeli

GÜNEŞ ÇARPMASI NEDİR?

Güneş çarpması özellikle öğle vakti, güneş ışınlarının dik geldiği zamanlarda oluşmaktadır. Aşırı sıcak havalarda, beden ısısını ayarlayan mekanizmanın bozulmasıyla gelişen güneş çarpması, daha çok çocuklarda görülse de hemen hemen tüm yaş grupları için tehlikelidir. Rüzgarsız günlerde güneş çarpması riskinin arttığı da unutulmamalıdır. Uzun süre yüksek sıcağa maruz kalmak ve vücudun normal sıcaklığına dönebilmek için yeterince sıvı kaybedememesi güneş çarpmasını da beraberinde getirmektedir. Vücut sıcaklığı organları tahrip edecek derecede çok yüksek seviyelere ulaşabilir. Özellikle 40 derecenin üzerindeki sıcaklıklarda ortaya çıkan güneş çarpması, çocuk ve yaşlılarda daha düşük sıcaklıklarda da görülebilir.

GÜNEŞ ÇARPMASI BELİRTİLERİ

Güneş çarpmasının en yaygın belirtileri; baş ağrısı, bulantı, kusma, yüksek ateş, terleyememe, sinir sistemi bozuklukları (sersemlik, yürümede bozukluk vs…), ruhsal durum bozuklukları ve bilinç kaybıdır. Havale, solunumda düzensizlik ve 41 derece üzerinde ateşle birlikte deride kızarıklık da varsa “sıcak koması” görülme ihtimali yükselmektedir. İleri safhalarda oldukça tehlikeli olabilen güneş çarpmalarında, ciddi oranda yaşam kaybı riski olduğu da unutulmamalıdır. Öte yandan, güneş çarpması sonrası iyileşen kişilerin dahi sinir sistemlerinde kalıcı hasarlar oluşabilmektedir. Bu nedenle ilk belirtide tanı konulması ve kişi bilincini yitirmeden gerekli müdahaleye başlanması gerekmektedir. Sıcak çarpmasında görülen en belirgin belirtiler ise, Yüksek ateş, kuru –sıcak-ağrılı cilt, şiddetli baş ağrısı, mide bulantısı, kusma ve baş dönmesi, kas krampları, çarpıntı, uykuya eğilim, şuur bulanıklığı ve komaya kadar varabilen ciddi klinik tablolar görülebilir.

Haber: Remziye ÇELİK

Editör: Mücadele Gazetesi