Mardin mutfağı, Mezopotamya’nın izlerini taşır. Mardin'in tarihi İpek Yolu üzerinde olması ve aynı bölgede yer alan Diyarbakır mutfağında kullanılan baharatların bolca kullanıldığı ve farklı kültürlerin harmanlandığı bir mutfak kültürü oluşmuştur. İşte zengin kültüre sahip Mardin’in en ünlü lezzetleri…

Kaburga Dolması
Kaburga dolması, bu şehrin en popüler yemeklerinden biridir. Bu yemek, oğlak ya da kuzunun sağ kaburgası ile hazırlanır. Badem, pirinç ve kuşbaşı etin içinde yer aldığı "haşu" adlı içlik, kaburgaya yerleştirilip uzun süre pişirilir ve enfes bir lezzet haline gelir.

Mardin Kibe (İşkembe Dolması)
Coğrafi işaret tescilli olan kibe, kuzu ya da oğlağın işkembesi ile yapılır. Lezzeti, et, pirinç ve baharatların kombinasyonu ile öne çıkan bir lezzettir. Mardin kibe, ağır bir yemektir. Bu yemek, genelde akşam yemekleri için tercih edilir.

Sembusek
Sembusek de coğrafi işaret tescilli bir yemektir. Sembusek, kapalı bir lahmacun olarak tanımlanabilir. Mayasız hamur ile hazırlanan sembusek, genelde ayran ile birlikte tüketilen bir yiyecektir.

Mardin İrok (İçli Köfte)
İkbebet olarak da bilinen Mardin irok, bir içli köfte çeşididir. Haşlanmış içli köfte olan ikbebet, irmik ve bulgur dış kısmı ile öne çıkan bir lezzettir. İç harcında kıyma bulunur. İkbebet, yöresel baharatlar ile lezzetlendirilir. İrok, kızarmış içli köfte olarak da servis edilebilmektedir. Özel baharatlar ile zenginleştirilen irokta yeni bahar ve kişniş gibi özgün malzemeler bulunur.

Kiliçe
Mardin mutfağının sevilen çöreklerinden biri olan kiliçe, baharatlı iç harcı ve özel tereyağı ile fırında hazırlanan bir lezzettir. Ev yapımı ve fırınlarda satılan versiyonları ile hem kahvaltılarda hem de akşam yemeklerinde tüketilebilir.

Mırra
Türk kahvesi fincanından daha küçük bir bardakta servis edilen ve sert kahve sevenlerin favorisi olan Mırra, özel bir kahve çeşididir. Mardin'e özgü olan bu kahve, birkaç kez demlenerek sunulur.

Harire Tatlısı
Harire, pekmezli bir tatlı çeşididir. Bu tatlı, pratik hazırlanışı ile ön plana çıkar. Sadece pekmez, un, su ve tarçın içeren bu tatlı, hem besleyici hem de hafif bir alternatif sunar.

alluciye-firkiye

Alluciye (Yeşil Erik Yahnisi)
Alluciye, yeşil erikler ile hazırlanır. Yöre halkı tarafından sıkça hazırlanan bu yemek, özellikle bahar ve yaz aylarında öne çıkar.

Kaynak: Haber Merkezi