Özellikle Güneydoğu yöresine ait yemeklerden biri olan mumbar dolması, Adana, Batman, Diyarbakır, Siirt ve Gaziantep gibi illerde yapılan bir yemektir. Doğu ve Güneydoğu kültürünün vazgeçilmez lezzetlerinden biri olan ve yapması zahmetli ama bir o kadar da lezzetli olan mumbar, sakatat kullanılarak yapılan bir yemek çeşididir.

Farklı yörelerde farklı şekillerde yapılabilen Kibe Mumbar yemeği Diyarbakır yöresinde de çok sevilen ve tüketilen bir yemektir. Köken olarak, Kibe Mumbar’ın bir başka versiyonu da Farsça “kalın bağırsak” kelimesinden gelen “Kibe Bumbar”dır. Bu kelimenin kendisi dışkı anlamına gelen “bun” veya “mu” kelimesinden gelmektedir. “Kibe” işkembe anlamına gelir.

Bu coğrafi işaret, 6769 sayılı Sınai Mülkiyet Kanunu kapsamında, 11.11.2020 tarihinden itibaren korunmak üzere, 28.06.2022 tarihinde tescil edilmiştir

Yapımında kullanılan ayırt edici malzemeler;

Diyarbakır Kibe Mumbar; kuzu işkembe, kuzu mumbar, kuzu eti, sadeyağ, Karacadağ Pirinci, kuru soğan, biber salçası, pul biber, karabiber ve kuru nane kullanılarak üretilen yemektir.

Hazırlanışı:

Bıçakla doğranmış yağlı kuzu eti, Karacadağ Pirinci, küçük doğranmış kuru soğan, salça ve baharatlar karıştırılır. Mumbarın yağı az ise yağ ilave edilir. Mumbarlar; su ile iyice yıkanır, üzerindeki fazla yağlar alınıp tekrar su ile yıkandıktan sonra iç kısmı dışarıya doğru çevrilir. Kaya tuzuyla ovulur, iyice yıkanıp tekrar ters çevrilir. Doldurulmuş kibeler, kaynamakta olan suda 10 dakika kadar pişirildikten sonra doldurulmuş mumbarlar eklenerek 2 saat kadar pişirilerek tüketilir.

Haber: Remziye ÇELİK  

Editör: Remziye Çelik