12 bin yıllık tarihi geçmişiyle yaşamın her daim devam ettiği Diyarbakır’da yüzyıllar boyunca farklı medeniyetlere ev sahipliği yapmıştır. Çin Seddi’nden sonra dünyanın en uzun ve en yüksek ikinci duvarı olan Diyarbakır surları, bu medeniyetlerin göstergelerinden sadece biri. Şehrin her yanına açılan sur kapılarıyla bu köklü tarihe şahit olmak mümkündür. Diyarbakır sadece ikamet edenler tarafından değil, yerli-yabancı turistler tarafından da yoğun ilgi gören bir şehir. Diyarbakır’da gezilecek birçok yer bulunmaktadır. Peki, Diyarbakır nasıl bir şehir? Ulaşım olanakları, iklim yapısı, yaşam şartları ve ekonomisi nasıl? Dünyaca ünlü mutfağında ne tarz lezzetler vardır? Gelin birlikte bu heyecana ortak olalım.
Yedi Kardeş Burcu
Diyarbakır Surları üzerinde bulunan burçlarla alakalı ilginç şehir efsaneleri de vardır. Aralarında en çok dikkat çekenlerden biri ise zamanında yedi kardeş tarafından kahramanca korunduğuna inanılan ‘Yedi Kardeşler Burcu’dur. Kısaca anlatalım.
YEDİ KARDEŞLER BURCU EFSANESİ
Efsaneye göre düşman tarafından işgal edilen Diyarbakır’da kale düşer. Ancak düşmanın tüm uğraşlarına rağmen Yedi Kardeşler Burcu teslim olmaz. Onları ikna etmek adına yanlarına bir elçi gönderilir. Yedi kardeşlerin elçiye verdiği cevap ise canlarının bağışlanması karşılığında teslim olacaklarıdır. Bu istek kral tarafından kabul edilir. Kral ve ordusu burcun içerisine girer. Girdikleri an büyük bir patlama olur ve patlama sonucunda kral, ordunun bir kısmı ve yedi kardeşler ölür. O günden itibaren orası Yedi Kardeşler Burcu olarak anılır.
Şehirde hem bu burçla alakalı hem de farklı olaylarla ilgili çok sayıda efsane vardır. Diyarbakır’ın geçmiş tarihine göz attığınızda bu efsanelere denk gelebilirsiniz.
DİYARBAKIR SURLARI
DİYARBAKIR’IN FARKLI ETNİK KÜLTÜRLERİ
Diyarbakır, sahip olduğu farklı etnik kültürleri, kendine has örf ve adetleri, kıyafetleri, halk oyunları, yöreye ait şivesi ve harika yemekleri ile Türkiye mozaiğinin en renkli parçalarındandır.
DİYARBAKIR’DA YAŞAM NASIL
Peki, Diyarbakır nasıl bir şehir? Ulaşım olanakları, iklim yapısı, yaşam şartları ve ekonomisi nasıl? Dünyaca ünlü mutfağında ne tarz lezzetler vardır? Memur ve öğrenciler için Diyarbakır’da yaşam nasıl? Bu tarihi şehir hakkındaki bilgileri kısa başlıklar halinde inceleyelim.
DİYARBAKIR KARPUZU
DİYARBAKIR NEREDE? NASIL GİDİLİR?
Diyarbakır, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin orta kısımlarında ve Mezopotamya olarak bilinen El Cezire’nin kuzeyinde yer alan bir şehirdir. Diyarbakır, batıda Şanlıurfa, Adıyaman ve Malatya, doğuda Batman ve Muş, güneyde Mardin, kuzeyde ise Elazığ ve Bingöl ile komşudur. Dağlarla çevrili bir alanda, çukur görünümündedir.
Diyarbakır ulaşım rehberi genel olarak şu şekilde;
DİYARBAKIR KARAYOLU ULAŞIMI:
Şehir, Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin orta kesiminde bulunduğu için ulaşım imkanları oldukça gelişmiştir. Türkiye’nin her yerinden ister özel araçla ister otobüsle rahat bir şekilde ulaşım olanağı mevcuttur. Diyarbakır Otogarı (DİŞTİ), şehir merkezindeki Kayapınar ilçesinde bulunuyor.
İstanbul – Diyarbakır arası yaklaşık 1450 kilometre ve 16 saat.
Ankara – Diyarbakır arası yaklaşık 900 kilometre ve 11 saat.
İzmir – Diyarbakır arası yaklaşık 1415 kilometre ve 16 saat 30 dakika.
Adana – Diyarbakır arası yaklaşık 550 kilometre ve 7 saat.
Kayseri – Diyarbakır arası yaklaşık 560 kilometre ve 7 saat.
Şanlıurfa – Diyarbakır arası yaklaşık 180 kilometre ve 2 saat.
DİYARBAKIR HAVAYOLU ULAŞIMI:
Bağlar ilçesindeki Diyarbakır Havalimanı, şehir merkezinden yaklaşık 9 km. uzaklıkta bulunuyor. Diyarbakır Havalimanı’na büyük şehirlerin birçoğundan direkt uçuş bulabilirsiniz. Havaalanı ile şehir merkezi arasında belediye otobüsleri ve özel servisler çalışıyor. Ayrıca taksi ya da araç kiralama hizmetleri de bulabilirsiniz.
Diyarbakır Havalimanı Telefon: 0 (412) 233 27 19
DİYARBAKIR DEMİRYOLU ULAŞIMI;:
Diyarbakır Tren Garı şehir merkezinde, Yenişehir ilçesinde bulunuyor. Bu hat üzerinde düzenli olarak sefer yapan ekspresler şunlar;
Güney Kurtalan Ekspresi (Ankara ➛ Kayseri ➛ Sivas ➛ Malatya ➛ Diyarbakır ➛ Kurtalan)
Diyarbakır ↔ Batman Bölgesel Treni
Bu iki ekspresi kullanarak Diyarbakır’dan çevre illere ulaşım sağlayabilirsiniz.
Diyarbakır Tren İstasyonu Telefon: 0 (412) 226 63 92
TCDD Taşımacılık Web Sitesi: ebilet.tcddtasimacilik.gov.tr
TCDD Taşımacılık İletişim Hattı: 444 8 233 (444 TCDD)
DİYARBAKIR TREN GARI
Diyarbakır Hakkında Kısa Bilgiler
Nüfus: Diyarbakır’ın 2022 TÜİK verilerine göre yılı nüfusu yaklaşık 1 milyon 804 bin 880 kişidir.
Plaka Kodu: Diyarbakır’ın plaka kodu: 21
Telefon Kodu: Diyarbakır’ın telefon kodu: 0412
Posta Kodu: Diyarbakır’ın posta kodu: 21000
Yüz Ölçümü: Diyarbakır’ın yüz ölçümü: 15.355 km²
Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi Web Sitesi: www.diyarbakir.bel.tr
Diyarbakır Belediyesi Telefon: 0 (412) 229 48 80
Diyarbakır Valiliği Web Sitesi: www.diyarbakir.gov.tr
Diyarbakır Valiliği Telefon: 0 (412) 280 20 00
Diyarbakır İlçeleri;
Merkezde olan ilçeler:
1. Bağlar
2. Sur
3. Yenişehir
4. Kayapınar
Merkezde olmayan ilçeler:
5. Bismil
6. Çermik
7. Çınar
8. Çüngüş
9. Dicle
10. Eğil,
11. Ergani
12. Hani
13. Hazro
14. Kocaköy
15. Kulp
16. Lice
17. Silvan
DİYARBAKIR MUTFAĞI VE DİYARBAKIR’A ÖZGÜ YEMEKLER
Diyarbakır mutfağında hazırlanan ve lezzetiyle büyük beğeni toplayan yemeklerden bazıları;
1. Patlıcan Dizme
2. Sıkma
3. Meftune
4. Pıçık
5. Cartlak Kebabı
6. Nardanaşı
7. Mahlepli Diyarbakır Çöreği
8. Kaburga Dolması
9. Paluze Tatlısı
10. Burma Kadayıf
11. Duvaklı Pilav
12. Ayvalı Kavurma
13. Mumbar Dolması
14. Diyarbakır Ciğeri
MEMUR VE ÖĞRENCİLER İÇİN DİYARBAKIR NASIL BİR YER? DİYARBAKIR’DA YAŞAM
Diyarbakır’da Dicle Üniversitesi bulunuyor. Ana kampüsü Sur ilçesinde olan okul, şehir merkezine yaklaşık 7 km. kadar uzaklıktadır. Sık sık otobüs ve minibüs seferleri yapılan kampüse ulaşım sorunu bulunmuyor. Dicle Üniversitesi’nin kampüsü Diyarbakır geneline göre oldukça yeşil bir çevre düzenlemesine sahip. Estetik ve güzel bir mimarisi var. Öğrenci sayısı ve eğitim kalitesi olarak da ülkemizin orta düzeydeki okullarından biri diyebiliriz.
Diyarbakır, konaklama anlamında öğrencilere çok fazla seçenek sunuyor. KYK ve özel yurt sayısı öğrenci nüfusuna göre oldukça yeterli. Ayrıca son yıllarda sayısı artan yeni konutlar sayesinde her bütçeye uygun daire bulmak mümkün. Diyarbakır’ı daha önce hiç görmeyip sadece kulaktan dolma bilgilere sahip olan kişiler genelde bu şehre karşı biraz ön yargı taşıyorlar. Diyarbakır, doğunun Paris’i olarak bilinen çok hareketli bir şehirdir. Hem öğrenciler hem memurlar için çok sayıda sosyal ortam olanağı sağlar. Gecesi ayrı gündüzü ayrı renklidir bu şehrin.
MALABADİ KÖPRÜSÜ/ SİLVAN
DİYARBAKIR’A GELİNCE GÖRÜLMESİ GEREKEN YERLER
Geliye Goderne (Taş Köprü) – Kulp, Eğil Barajı, Şeyhandede Şelalesi – Çermik, Bırkleyn Mağaraları – Lice, İtalyan Köyü – Çüngüş, Çınar Zerzevan Kalesi – Çınar, On Gözlü Köprü – Sur, Diyarbakır Surları, Hilar Mağaraları- Ergani, Diyarbakır Ulu Cami, Sülüklü Han, Karacadağ, Hazreti Süleyman Cami, Dört Ayaklı Minare ve Şeyh Mutahhar Camii, Meryem Ana Süryani Kadim Kilisesi, İçkale, Gazi Köşkü ve Atatürk Müzesi, Mardin Kapı, Keçi Burcu, Anıt Park, Urfa kapı, Dengbej Evi, Behram Paşa Cami, Diyarbakır Kent Müzesi, Cahit Sıtkı Tarancı Müzesi, Kurşunlu Camii (Fatih Paşa Camii), Karacadağ Kayak Merkezi, Haburman Köprüsü, Diyarbakır Arkeoloji Müzesi, Ahmet Arif Edebiyat Müzesi, Hasuni Mağaraları, Çayönü Ören Yeri, Diyarbakır Kalesi, Cemil Paşa Konağı Kent Müzesi, İskender Paşa Konağı, Nebi Camii, Makam Dağı (Zülküf Dağı) , Dağkapı Meydanı, Erdebil Köşkü, Birkleyn Mağaraları, Artuklu Sarayı, Saint George Kilisesi, Hüsrev Paşa Cami, Mesudiye Medresesi, Aslanlı Çeşme, Surp Giragos Ermeni Kilisesi, Mithras Tapınağı, Deliller Hanı (Hüsrev Paşa Hanı), Safa Cami, Ziya Gökalp Müze Evi, Mar Petyun Keldani, Kilisesi, Kırık Minare, Eğil Baraj Gölü ve Kral Mezarları, Diyarbakır Bakırcılar Çarşısı, Amida Höyük, Selahaddin Eyyübi Camii (Silvan Ulu Camii), Çermik Kaplıcaları (Belkıs Kaplıcaları), Kadı Camii, Nasuh Paşa Camii, Sipahiler Çarşısı, Ulu Beden Burcu, Behram Paşa Konağı, Yanık Çarşı, Lice Ashabı Keyf Mağarası, Körtik Tepe Höyüğü, Hani Anakaris Şifalı Su görülmesi gereken yerlerden.
Haber: Abdullah AKYOL