Diyarbakır Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Derneği’nden yapılan açıklama şöyle: “Diyarbakır’da Terkan (Têrxan) bölgesinde asırlardır oynanan Kamçı Oyununun hikâyesine birlikte bakalım mı?
Kamçı Oyunu, Dicle (Pîran), Hani (Hênî) ve Eğil (Gel) ilçelerinin oluşturduğu üçgende yer alan Terkan (Têrxan) bölgesinde her yıl 15 Mayıs ile 25 Mayıs tarihleri arasında düzenlenen şenliklerde oynanıyor. Oyun güreş müsabakası şeklinde geçer. Oyunun 600 yıllık bir geçmişi olduğu anlatılır. Diğer bir aktarıma göre Kamçı Oyununu İran Kürtlerinin de oynadığı, zaman içinde bu geleneğin bu bölgeye kadar gelmiştir. Yakın tarihe kadar ağaların ve beylerin kendilerine güçlü adamlar seçmek için Kamçı Oyununu oynattığı, oyunun bu sayede daha da geliştiği de anlatılmaktadır.
Kamçı oyunu için ellerinde ipten veya herhangi bir bezden yapılmış kamçı ile iki kişi ortaya çıkar. Oyuncular hakemlerin veya takımı yönetenlerin işaretleriyle oyun alanına girer ve kamçı ile birbirlerine vurmaya başlar. Hangi oyuncu rakibini zorlarsa hemen o oyuncular değişir ve başka oyuncularla aynı şekilde devam edilir. Kamçı oyununda oyuncuların sert hareketleri sonucu kavga da çıkabilir. Bu yüzden takımı yönetenin ve oyuncuların oyununun adabına uygun kişiler olması gerekir.
Oyunun geleneksel olarak oynandığı yerlerden biri de Pirxapiya Köyüdür. Halk şenlikler zamanında evliya olduğuna inanılan Kalê Şex Şerif ziyaretine gelir. 15 Mayıs tarihi uzaktaki akrabaların bölge halkını ziyaret ettiği ve şenlikleri katıldığı bir tarihtir. Bölgedeki insanlar burada toplanır ve yemekler dağıtılır. Bu yemekler tüm dertleri, kötülükleri, musibetleri yok etmesi ve insanların birbirleriyle kaynaşması için verilir. Kamçı Oyunu da bu zaman diliminde oynanır. Şenliklere Dicle’nin Pîrejman Köyündeki Pîr Mansur’un kamçı oyununa hakemlik yapmak için geldiği ve takımını iyi yönetene çeşitli ödüller verdiği de söylenmektedir.”