90’lı yıllarda özellikle büyükşehirlerde çocukların mahallelerine dört gözle beklediği ve günümüzde ise nostalji haline gelen seyyar salıncak ve dolaplara rastlamak mümkün. Özellikle Diyarbakır’ın turistik bir ilçesi haline dönüşen tarihi Sur ilçesinde mahalle ve sokak aralarında bir sokağın başına konan ve çocukların başına toplanıp seyyar salıncakçılar mesleği yaşatmaya devam ediyor.

DİYARBAKIRIN KUÇELERİ VE SEYYAR SALINCAK

Diyarbakır’ın nerdeyse tüm tarihi, kültürel yapılarının bulunduğu Suriçi’nde ana caddelerde bulunan hanlar, medreseler, camiler, kiliseler, konaklar sıralanırken, Diyarbakır kuçeleri bu tarihi atmosferi birbirine bağlayan eşsiz güzergahlardır. Diyarbakır kuçelerinde eski gelenek ve görenekler yavaş yavaş bitse de özellikle çocukların eğlencesi olan seyyar salıncaklara hala rastlamak mümkün. Günümüzde ç çocukların vakit geçirecekleri oyun alanları artsa da seyyar salıncaklar halen ilgi görüyor. 

DİYARBAKIR’IN UNUTULMAYAN SEYYAR SALINCAKLARI: NOSTALJİK ANI YAŞATIYOR

Diyarbakır’da mezarlıklar doldu: “Yatacak yerimiz kalmadı” Diyarbakır’da mezarlıklar doldu: “Yatacak yerimiz kalmadı”

Geçmiş yıllarda mahallelere gelen ve bütün çocukların sevdiği seyyar salıncaklar, Dağkapı meydanı ile Hz. Süleyman Cami’de karşımıza çıkıyor. Çocuklara nostaljiyi ve kendi çocukluklarından bir şey aktarmak isteyenler ebeveynler ise, çocuklardan daha çok ilgi gösteriyor seyyar salıncaklara. Bir seyyar salıncağa beş dakika binmenin bedeli ise 20 lira. 

DİYARBAKIR’DA BAYRAMLARIN VAZGEÇİLMEZİ: SEYYAR SALINCAKLAR

Diyarbakır’da özellikle 19’lu yıllarda bayram panayırları düzenlenirdi. Çocuklar başta olmak üzere gençler, yaşlılar, erkeler ve kadınlar bayram panayırlarında eğlenirlerdi. Surların diplerine lunaparklar, seyyar salıncaklar, dönme dolaplar kurulurdu. Günümüzde ise, şehirleşme ile kent meydanlarına kurulan seyyar salıncaklar, kimisine geçim kaynağı olurken, çocukları da eğlendiriyor.

Muhabir: Remziye Çelik