2017 yılında Eğitimsen Kadın Meclisi bünyesinde oluşturulan ve Diyarbakır'da kadınların bisiklet kullanımını yaygınlaştırmak için hem çalışmalar, hem de projeler yürüten Amed Kadın Bisiklet Grubu, 8 Mart Dünya Emekçi Kadınlar Günü dolayısıyla Mücadele Gazete'mize konuştu. Amaçlarının; tek başına trafikte bisiklet sürmeye çekinen veya cesaret gösteremeyen kadınları desteklemek, motive etmek adına grupça bisiklet sürmeye teşvik etmek olan grup üyeleri, haftada bir gün belirledikleri bir yerde toplanma çağrısı yapıp buluşuyorlar ve şehir içindeki trafikte, özellikle de herkesin görebileceği alanlarda bisiklet sürmek.

Diyarbakır’da ikincisi hizmete açıldı! İşte adresi Diyarbakır’da ikincisi hizmete açıldı! İşte adresi

"HER YERDE PEDALLAMAYA DEVAM EDİYORUZ"
Çalışmalarına devam edeceklerini söyleyen Amed Kadın Bisiklet Grubu üyeleri, "Bunun yanında bisikletli kadınların görünürlüğünü arttırmak, bisikleti günlük hayatımızın bir çok alanında sürmek ve trafikte bisikletin de ulaşım aracı olduğu farkındalığını oluşturmak için gerek bireysel, gerek grup olarak her yerde pedallamaya devam ediyoruz. Tabii ki tek meselemiz bisiklet kadın görünürlüğü değil, bununla beraber; erkek egemen sistemleri ve yönetimleri ile kadının giderek kamusal alandan uzaklaştırılıp özel alan dedikleri dar alanlara sıkıştırılmasına karşı tepkisel bir duruşumuz da var." dediler.

"BİSİKLET SÜRMEYİ ÖĞRENMEK İSTEYEN KADINLARA ÜCRETSİZ BİSİKLET EĞİTİMLERİ DÜZENLİYORUZ"
Kadınların trafikte korkmadan bisiklet kullanmalarını cesaretlendirmek adına her hafta bir gün olacak şekilde akşam turları düzenlediklerini söyleyen grup üyeleri, "Bizler kendimizi kadın devriminin içinde görüyoruz, umuyorum ki bu devrimin sonuçlarını görebileceğimiz iyi, güzel ve özgür günler bizi bekliyor. Bunun yanında, şehrin gürültüsünden ve trafiğinin yoğunluğundan uzaklaşmak adına kırsal alanlarda uzun mesafeli bisiklet turları da düzenlemekteyiz. Bisiklet sürmeyi öğrenmek isteyen kadınlara ücretsiz bisiklet eğitimleri düzenliyoruz. Çeşitli sivil toplum örgütlerinin ortaklığıyla; 25 kasım, 8 Mart bisiklet turları yapıyor ve şehrin kalabalık sokaklarında pedallıyoruz. Ayrıca, herhangi bir kadın şiddeti, kadın hak ihlali ve ya kadın kırımı karşısında eylem ve etkinlikler yapmaktayız." diye konuştular.

"GÖRME ENGELLİ KADINLARA PARTNER OLARAK BİSİKLET SÜRME HAYALİMİZ VAR"
Gelecek yıllarda düşündükleri etkinlikleri büyütmek istediklerini söyleyen grup üyeleri, "Bisikletli kadın sayısı artsın diye daha çok emek vererek çalışmalara devam edeceğiz. Görme engelli kadınlara partner olarak, onlarla birlikte tandem bisiklet sürme hayalimiz var. Belediyelere Ekolojik ve Barışçıl bir kent perspektifi sunma, pratik çalışmaların uygulanmasını talep etme ve bu çalışmalara dahil olma isteğimiz var. Daha fazla kadına bisiklet sürmeyi öğretmek için gönüllü eğitimci ağımızı büyütmek, bu topraklarda çokça acı çekmiş anneler, kadınlar ve tüm kızkardeşlerimize bisikletle rüzgarı ve özgürlüğü hissettirmek gibi bir hayalimiz var. Kentin tüm kimliklerinin sözünün tanındığı bir mekanizmayla, ekolojik demokratik bir kente doğru pedallarız." şeklinde konuştular.

Muhabir: Devrim AKTÜRK