Hedik çorbası; ana malzemesi nohut ve buğday olan bol salçalı soğanlı sosu ve birbirinden nefis baharatları ile birleştiğinde ortaya çıkan, oldukça pratik, besleyici, ana yemek olabilecek kadar doyurucu ve çok lezzetli bir çorba tarifidir. Hedik çorbası, Diyarbakır bölgesine ait olan bir yöresel çorba çeşididir. Yapması oldukça kolay olan Diyarbakır usulü Hedik çorbası yapımı için gerekli olan malzemeler nohut, buğday, kuru soğan, biber, salça, un, yağ ve sudur.
KIŞ AYLARININ FAVORİSİ
Diyarbakır usulü hedik çorbası özellikle kış aylarının favorisidir. Genellikle evlerde hazırlanan bu lezzeti deneyimlemek için yöresel lezzetleri hazırlayan restoranları veya esnaf lokantalarını tercih edebilirsiniz. Hem besleyici hem de doyurucu bir lezzet olması hedik çorbasının yoğun bir ilgi görmesini sağlıyor. Üstelik hafif bir tada sahip olması ana yemeğe başlangıç açısından da ideal durum yaratıyor.
HEDİK NEDİR?
Köylerde kadınlar harman sonunda buğdayları kaynatarak hedik elde ederler. Pişmiş buğday tüm tane bulgur niteliği taşır. Pişme sonucu şişen ve yumuşayan taneye “hedik” denir. Elde edilene hedikten; yarma, bulgur, düğür gibi kışlık yiyecekler elde edilir. Hedik, geçmişte çocukların ilk diş çıkardığı (diş hediği) zamanlarda da yapılıp komşulara dağıtılır ve hedik olarak da tüketilir.
Diyarbakır Usulü Hedik Çorbası İçin Malzemeler
2 su bardağı nohut
1 su bardağı buğday
200 gr kıyma(isteğe göre)
1 kuru soğan
2 yemek kaşığı salça
Yaklaşık 1 çay bardağı sıvı yağ
1 tatlı kaşığı kekik( tepeleme olsun)
1 tatlı kaşığı tuz
Pulbiber
Diyarbakır Usulü Hedik Çorbası Tarifi
Öncelikle nohut ve buğdayı geceden suda bekletiyoruz. Ardından geceden bıraktığımız suyu boşaltıp tekrar biraz sudan geçiriyoruz. İlk önce nohutu tencereye koyup 1. 5 litre kaynamış su üzerine ilave edip iyice yumuşayıncaya dek kaynatıyoruz. Suyu az gelirse ilave yapabilirsiniz. Nohut iyice yumuşadıktan sonra tekrar onun suyunu süzün. Sonra nohutu haşladığımız tencereye sıvı yağ koyuyoruz. Doğranmış soğan ekleyip kavuruyoruz kıymayı da koyup onuda kavurulur. Sonra salçayı da koyuyoruz en son nohut, buğday, tuz, kekik, pul biberi de ekleyip nohuta yaklaşık 1. 5 litre su daha koyuyoruz. Suyu biraz katılaşana dek pişiriyoruz. Eğer suyu çok katı görünsün istiyorsanız. 2, 3 kaşık nohutu bir kaseye koyup çatalla iyice ezip tekrar yemeğe ekleyin. İsteğe göre un eklenir.
Haber: Remziye ÇELİK