Dicle Üniversitesi Bilimsel Araştırma Projeleri (BAP) Koordinatörlüğü tarafından desteklenen, Dicle Üniversitesi İktisadi ve İdari Bilimler Fakültesi Öğretim Üyesi Doç. Dr. Osman Geyik’in yürütücü, Doç. Dr. Gamze Yıldız Şeren ve Dr. Yusuf Yakşi’nin de araştırmacı olduğu proje kapsamında Diyarbakır İlinde seçilen 4 pilot okuldaki 12 farklı sınıfta yürütülen yaklaşık olarak 2 yıl devam eden “Vergi Bilinci Projesi” başarılı bir şekilde tamamlandı.
Proje; Diyarbakır ili sınırlarında yer alan Kayapınar, Yenişehir, Bağlar ve Sur ilçelerinde eğitim ve öğretim faaliyetinde bulunan dört devlet okulunda 6. 7. ve 8. sınıfta öğrenim gören öğrenciler üzerinde gerçekleştirildi. Projede devletin temel gelir kaynağı olan vergilerle ilgili, ilköğretim ikinci kademedeki öğrencilere oyun, hikaye ve çeşitli yöntemler kullanılarak vergi konusu eğlenceli bir şekilde anlatıldı. Vergi bilinci eğitimlerinin ardından çocukların vergi bilinç düzeyinde artışların meydana geldiği gözlemlendi.
Geyik, toplumların geleceklerinin mimarı olan çocuklarda vergi bilincinin yükseltilerek, vergi hususuna yönelik toplumsal farkındalığın artırılması gerektiğini vurgularken, vergi bilincinde gelişim sağlanması toplumsal farkındalığı artırarak sonraki süreçlerde vergiye uyumlu mükelleflerin yetişmesine katkıda bulunacağının altını çizdi. Vergi bilinci konusunun vergi gelirlerinin etkin toplanabilmesiyle de alakalı olduğuna dikkat çeken Geyik, “vergi gelirlerinin etkin toplanabilmesi ile kayıt dışı ekonominin payının azaltılması, kamu hizmetlerinin niteliğinin geliştirilmesi ve vergi sisteminin etkin ve adil bir yapıya kavuşturulmasına” vesile olabileceğini ifade etti.
Araştırma bulgularının akademik yayınlar yolu ile araştırmacıların ve politika yapıcıların ilgisine sunulacağını belirten Geyik; “ Vergi eğitiminin sadece vergi haftalarıyla sınırlı kalmaması ve milli eğitim müfredatına bu çerçevede eklemelerin yapılması gerektiğini, kamu gelirleri açısından oldukça önemli bir yere sahip olan vergiye yönelik bilincin çocuklarda erken yaşta oluşturulmasıyla geleceğin vergi mükelleflerinin vergilere karşı daha duyarlı olacağını, artan vergi bilinci ile vergi kayıp-kaçaklarının azalacağını bu sayede de kamu gelirlerinde artışın sağlanabileceğini vurguladı. Çalışmanın şu an itibariyle sadece Diyarbakır ilinde gerçekleştirildiğini ve araştırma bulgularından yola çıkılarak konunun Türkiye genelinde ele alınması için gerekli hazırlıklarda son aşamaya gelindiğini” ifade etti.
Son olarak Geyik, bu araştırmanın gerçekleşmesinde destekleri dolayısıyla T.C. Dicle Üniversitesi Rektörlüğüne, Dicle Üniversitesi BAP koordinatörlüğüne, Millî Eğitim Bakanlığına, Diyarbakır İl Milli Eğitim Müdürlüğüne, Kayapınar, Yenişehir, Bağlar ve Sur ilçelerinde eğitim ve öğretim faaliyetinde bulunan Yeşildallı Ortaokulu, Hamravat Ortaokulu, Cemil Özgür Ortaokulu, Piri Reis Ortaokulu müdürlerine, müdür yardımcılarına, öğretmenlere ve araştırmanın ana aktörü olan öğrencilere teşekkürlerini ifade etti.