Diyarbakır’dan da geçen Dicle Nehri, Türkiye’nin güneydoğusunda yer alan ve tarih boyunca medeniyetlerin şekillenmesinde önemli bir rol oynamış stratejik bir su kaynağıdır. Yaklaşık 17 balık türünü barındıran Dicle Nehri’nde özellikle sazan balığı türü görülmektedir. Dicle Nehri’nde tehlike altında bulanan balık türleri aynı zamanda birçok noktada yurttaşların geçim kaynağını oluşturuyor.
DİYARBAKIR’DA İNSAN BOYUNDA BALIK YAKALADI
Dicle Nehri’nde balıkçılık yaparak geçimini sağlayan bir yurttaş, yakaladığı devasa Fırat Turnası balığı ile görenleri hayrete düşürdü. Yaklaşık olarak 1 metre 70 santim boyunda ve 40 kilogram ağırlığındaki turna balığını yakalayan balıkçı büyük ilgi gördü. Resmen insan boyunda olan balık ile fotoğrafını paylaşan balıkçının görüntüsü ise kısa sürede beğeni aldı. Birçok kişi de gönderinin altına şaşkınlıklarını gizleyemeyecek ifadelerle yorum yaptı.
FIRAT TURNASI HAKKINDA
Fırat Turna balığı dişleri, sivriliği ve keskinliğiyle kedi dişlerine benzer. Dişlerinin sivriliği, yırtıcılığı ve etobur olması nedeniyle tatlı suların köpek balığı olarak tanımlanır. Dünyada bulunan bazı türlerinde 100 yılı bulan yaşam ömrü de Turna balığıyla ilgili ilginç bilgiler arasındadır. Fırat turnası balık türü, Keban Baraj Gölü'nde sıkça görülmesine rağmen, büyüklüğü ile dikkat çeken nadir örneklerden biri olarak kayda geçmektedir. Fırat turna balığı, etçil beslenen ve akarsularda yaşayan bir türdür. Ortalama yaşam süresi 7 ila 10 yıl arasında değişir.
DİCLE NEHRİ’NDEKİ BALIKLAR TEHLİKE ALTINDA
Öte yandan, Dicle nehrinde baraj, kum ocakları gibi müdahaleler nedeniyle balık türlerinde azalma meydana geldiği ve verimin düştüğü belirtiliyor.