Kadın ve Demokrasi Vakfı (KADEM) Diyarbakır Temsilciliği, “Şiddete Seyirci Kalma” sloganıyla medyadaki şiddet görüntülerinin yarattığı olumsuz konulara ilişkin bir açıklama gerçekleştirdi.

“ŞİDDETE SEYİRCİ KALMA”

Kadem Diyarbakır İl Temsilcisi Dilruba Burakçi Sayan’ın da bulunduğu açıklamada, “Bugün, 25 Kasım Uluslararası Kadına Yönelik Şiddetle Mücadele günü vesilesiyle bir aradayız. Bildiğiniz gibi tüm dünyada kadınlar, özel ve kamusal alanda, farklı şiddet türlerine maruz kalıyorlar. Bu gerçeğe dikkat çekmek ve kadına yönelik şiddete karşı toplumda farkındalık yaratmak adına 25 Kasım önemli bir gün. Bu yılki kampanyamızın sloganı, ‘Şiddete seyirci kalma…’ Peki, bu sloganla hangi mesajları vermeyi hedefliyoruz? Medyada kadına yönelik şiddet konusu uzun zamandır gündemimizde. Bu konuda çalışmalar yaptık. Kongre ve zirvelerimizde alt başlık olarak ele aldık. Temsilciliklerimizde paneller düzenledik. Ve son olarak ‘Medyada Kadına Yönelik Şiddet Ve İzleyici Farkındalığı: Yerli Diziler Üzerine İnceleme” başlıklı önemli bir araştırmayı hayata geçirdik.” 

“3013 KADINA YÖNELİK ŞİDDET SAHNESİ TESPİT ETTİK”

“Bu araştırmada, geçtiğimiz yıl televizyonda ve dijital platformlarda yayınlanan ve en çok izlenen 14 yerli yapım diziyi, kadına yönelik şiddet bağlamında inceledik. Bu araştırma ile Dizilerde işlenen şiddet türlerini, bu türlerin oranlarını, yaygınlığını, İzleyicilerin, dizilerdeki kadına yönelik şiddete dair farkındalığını ve şiddet sahnelerinden etkilenme durumlarını ölçtük. İncelemeye konu olan 14 dizide, (Toplamda 327 Bölümde) 3013 kadına yönelik şiddet sahnesi tespit ettik. Ve kabul edersiniz ki bu çok ciddi bir rakam. Bu 14 dizide en çok karşılaşılan şiddet türlerine baktığımızda ise:

%51 oranında Psikolojik Şiddet, %24 Sözlü Şiddet 

%11 Çok Boyutlu ve Karmaşık Şiddet, %8 de Fiziksel Şiddet tespit ettik.

Diyarbakır’da kadınlar için semt pazarına indiler Diyarbakır’da kadınlar için semt pazarına indiler

Türü ne olursa olsun, şiddetin “doğal” ve “hayatın akışı içinde” gibi hikâye edilmesi de, bireysel ve toplumsal tehdit olarak karşımızda duruyor. Kampanyamızın, kadına yönelik şiddete karşı bireysel ve toplumsal farkındalık oluşturmasını diliyorum.” denildi.

Muhabir: Devrim AKTÜRK