2024-2025 eğitim öğretim yılının çalışma takviminin yayınlanması sonrası Diyarbakır’a okula dönüş hazırlıkları başladı. Listelerin en başında bavul ve çanta eksiği bulunan öğrenciler bütçelerine uygun bavul veya valiz alma araştırması yapıyor.

Diyarbakır’da skandal iddia! “Devletin malını çaldı” Diyarbakır’da skandal iddia! “Devletin malını çaldı”

ORTA BOY BAVUL 500, BÜYÜK BOY 900 LİRA
Bavul fiyatları üreticiler tarafından her bütçeye uygun olarak şekillendirilmeye çalışılsa da genel ortalama bavul fiyatlarının 800 lira bandında olması, üniversiteye gitmek için hazırlık yapan öğrencilerin yakındığı konuların ilk sıralarında geliyor. 

BAVUL ALMAK LÜX OLUYOR
Genel kırtasiye ürünlerinin zorunluluğu bir yana Diyarbakır’da bavul almanın lüx olarak değerlendirildiği de öğrenciler tarafından aktarılan bir diğer konu oluyor. 3500 bin liraya satılan en kaliteli tekli büyük boy bavullar, maddi durumu elvermeyen öğrenciler açısından zaten bir hayalden öteye geçemiyor Bunun yerine. 800-900 liralık bavul satışı yapan yerler tercih ediliyor. Bu fiyat aralığında seyreden bavul, çanta satışı yapılan pazar yerleri öğrencilerin ilk uğrak yeri oluyor. Her bütçeye uygun fiyatların belirlendiği fakat ona rağmen hala yükselen enflasyonda alım gücünün düştüğü bilinmekle beraber öğrenciler ihtiyacını karşılamakta zorlansa da ihtiyaçlarını bütçesine göre uydurmaya çalışıyor.

BÜYÜK BOY BAVULLAR DAHA ÇOK TERCİH EDİLİYOR
Üniversiteye gitme hazırlığı yapan öğrencilerin tercihi büyük boy bavullar oluyor. Fiyat bandı 900 ile 1500 lira arasında oynayan ortalama kalitede olan bu bavullar en çok tercih edilenler oluyor. Mücadele’ye konuşan Diyarbakırlı üniversite öğrencisi; “Eskiden olsa 400 liraya en kaliteli bavulu alabilirdik. Şuan bu büyük boyu 900 liradan aldım. Aslında ben almadım babam anlaşarak taksitle aldı. İşimi görüyor ama bakalım. Umarım uzun zaman götürür beni” diyerek şikayetinin yetkililere ulaşmasını talep etti.

Muhabir: Gurbet İpek