Her genç belirli bir yaşa geldiğinde sevdiği veya anlaştığı kişiyle evlenmeye karar veriyor. Ekonomik sıkıntıların yaşandığı bu dönemde evlilik bir hayli zorlaştı. Geçen yıl ortalama kalitede eşyalarla bir ev kurmanın maliyeti 300 bin lira civarındayken, bu yıl bu maliyet 500 ile 600 bin lirayı buldu. Düğün masrafları da eklenince evlenmenin maliyeti, 1 milyonu aştı. 

600 Düğün Nihay

DİYARBAKIR’DA EVLENME YAŞI ARTTI
TÜİK’in açıkladığı verilere göre ise, Diyarbakır’da evlilik yaşı da arttı. 20 ile 23 olarak açıklanan evlilik yaşı, şimdilerde 30'lu yaşların üstüne çıktı. 

Bölgenin tatil yeri! Diyarbakır’a çok yakın tüm komşular orada Bölgenin tatil yeri! Diyarbakır’a çok yakın tüm komşular orada

Urfa’da aşiret düğünü Geline valiz dolusu altın takıldı

DÜĞÜN MASRAFLARI EVLENEN BİREYLERİ ZORLUYOR 
Evlilikte zorlanan bireyler en çok düğün masraflarından şikayetçi olduklarını belirtiyor. İki saatlik bir düğün maliyeti 200 bin lirayı aştı. Özelikle düğün salonlarının yaz ayına girmesiyle birlikte fiyatları da epey bir arttı. Düğün salonunda iki saatlik bir düğün için 50 bin lirayı gözden çıkarmak gerekiyor. 

Aşiret düğününde

DÜĞÜN KÜLTÜRÜ TİCARET KÜLTÜRÜNE DÖNÜŞTÜ
Dar gelirli aileler ise karşı tarafın ailesiyle anlaşarak düğün yerine sade bir nikah kıymaya başladı. Evlilikte zorlanan bireyler düğün salonları fiyatının aşırı derece pahalı olmasından şikayetçi. Düğün kültürü artık ticaret kültürüne dönmeye başladı. Parası olan düğünü yapıyor dar gelirli aileler ise ya borç yapıyor ya da sade bir nikah kıyıyor. Öte yandan evlilik masrafları dışında Diyarbakır'da kirada oturmak isteyenlerin aylık 15 bin lira ile 40 bin lirayı ev almak isteyenlerin ise tüm masraflar dahilinde 4-5 milyonu gözden çıkarmaları gerekiyor.

Bakanlıktan 'evlilik kredisi' uyarısı!

Diyarbakır'da ortalama düğün masrafı ise şöyle:
Kız isteme merasimi- Nişan- Kına- Düğün- Düğün arabası ve süslemesi: 350 bin lira ve üzeri
Damatlık- Gelinlik- Damat Traşı-Gelin saç ve makyaj süslemesi: 50 bin lira ve üzeri
Ev eşyası: 600 bin lira ve üzeri
Ev satın alma: 2 milyon lira ve üzeri
Ev kirası: 15 bin ve 25 bin lira arası

Muhabir: Abdullah AKYOL