Diyarbakır’da deprem sonrası birçok vatandaş ev bulmakta zorlanırken bu kez kentte artan yüksek kira fiyatları karşısında ne yapacağını şaşırdı. Kentte en düşük bir kiralık ev 6 bin lira, en yükseği ise 25 bin liraya kadar yükseldiğini söyleyen emlakçılar, ev sahiplerinin konut değerini karşılamadığı için evini yüksek oranda kiraya verdiğini belirtiyor. Son zamanlarda konut fiyatlarındaki artış nedeniyle artan kira fiyatlarından kaynaklı olarak ev sahibi kiracı arasındaki ihtilaflarda büyük artışlar yaşanmakta.

Gazetemize konuşan bir emlakçı ise, “Diyarbakır'da depremden sonra çoğu konut hasar aldı. Evlerin çoğu hasarlı olduğu için ev de bulunmuyor. Kiraların bu kadar artma nedeni bu. Artan fiyatlardan sonra eski kiracısını çıkarmak isteyen kiracılar da arttı.  Ev sahibinin yüzde 25’e kadar zam yapabileceği yasa ile belirlenmiş. Ancak bu ev sahibinin işine gelmediği için ve uğraşmamak için kiracıya direk evi satacağını söyleyerek çıkartıyor.” Diye belirttiler.

“TL DEĞER KAYBETTİĞİ İÇİN EV DEĞERİ DE YÜKSELDİ”

Kiraların Ofis semtinde fazlasıyla arttığını belirten emlakçı Mahmut Çoban, “Kiralar geçen seneye göre iki kat arttı. Ancak ev sahiplerinin de haklı olduğu taraflar var. Paranın değeri düştü. Türk lirası değer kaybettiği için ev değeri de yükseldi. 2 buçuk milyona aldığınız bir evi 5 bin lira kiraya vermek işinize gelmez. Çoğu ev sahibi bu mantıkla evine yüksek fiyat biçiyor. Ofis semtinde şu an doğalgazlı evler 5-6 bin liradan başlıyor.” dedi.

“YENİ TOKİ’LER KİRA FİYATLARINI DÜŞÜRECEK”

Kiraların özellikle deprem yüzünden arttığını söyleyen Çoban sözlerini şöyle sürdürdü:

“Deprem yüzünden kiralar arttı. Yeni yapılan konutların yüzde 30’u tamamlanacak. Ve TOKİ evleri yetiştirilirse rahat bir nefes alınır. Asgari ücretli biri için şu an bu kiralar çok zor. Memur şartı da genellikle ev sahipleri istiyor. Faturaları ödemeyip gidenler var. Ve yurtta çok yerde bu uygulama var. Her şeyin bu kadar zamlanması zaten başta artmasına neden oluyor. Geçen sene Ofis semtinde 3 bin lira olan bir evin kirası şu an en düşük 6 bin liradan başlıyor. Ev sahibinin zam hakkı yasal olarak yüzde 25 olarak belirlenmiş. Ama bu zamlara karşı bu rakam yetersiz. İnsanları kurtarmıyor bu rakamlar. Ne ev sahibi ne kiracı mağdur olmasın diye bu rakam belirlenmiş ancak bu zam oranı aslında düşük. Her şey bu kadar atmasa kiralar da zamlanmaz. Şu an bu zamlara karşın yüzde 40’da zam yapılsa kurtarmaz. Şimdi Ev sahiplerinin bir yöntemi de kiracıya oğlum, kızım başka yerden gelecek siz evi boşaltın diyerek evden çıkarmak istiyor. Bunu da bazı ev sahipleri yapıyor. Bu da ev sahiplerinin kurnazlığı.”

“KİRACIYI EVİ SATACAĞINI SÖYLEYEREK ÇIKARAN EV SAHİPLERİ VAR”

Kayapınar Diclekent Mahallesinde depremden sonra kiraların 4 katını çıktığını söyleyen bir emlakçı ev sahiplerinin eski kiracısını ev satma bahanesiyle evden çıkardığını söyledi, “Diclekent’te kiralar aldı başını gidiyor. Kiralar 4 kat arttı. Eski yapıdaki evlerin kirası 7 ile 10 bin lira arasında değişiyor. Yeni evler dediğimiz 2 artı 1 evlerde ise kiralar 10 bin liradan başlıyor. Diyarbakır'da depremden sonra çoğu konut hasar aldı. Evlerin çoğu hasarlı olduğu için ev de bulunmuyor. Kiraların bu kadar artma nedeni bu. Artan fiyatlardan sonra eski kiracısını çıkarmak isteyen kiracılar da arttı. Kiracıyı bu şekilde evden çıkarıp başka bir kiracıya daha yüksek bir meblağa kiralıyor. Bunları da artık çok duyuyoruz. 75 Cadde semtinde ise 25 bin lirayı bulan kiralık evler var. Değil asgari ücretle geçinen, memur bile bu fiyata ev tutamaz.” Diye belirtti.

DİYARBAKIR DEPREM KONUTLARI NE ZAMAN BİTECEK?

Öte yandan Bağlar ilçesi Oğlaklı Mahallesi'nde 5 etaptan oluşan 6 bin 40 konutun yapımı devam ediyor. Radye temel üzeri tünel kalıp kullanılarak inşa edilen evler, yatay mimariye uygun olarak zemin artı 3 ve 4 kat olarak inşa ediliyor. Söz konusu TOKİ evlerinin en geç Mart 2024 yılında teslim edilmesi bekleniyor.

Haber: Remziye ÇELİK

Editör: Remziye Çelik