Türkiye'de evlilik yaşı yükselirken, 30 yaşından önce evlenen insan sayısı azalıyor. Geç evlenmeye gerekçe olarak ise, işsizlik ve düğün masraflarının yüksekliği olarak gösteriliyor. İşsizliğin artması, düğün masraflarının yükselmesi, döviz kurundaki artış ve birçok faktör de evliliği zorlaştırıyor.

Diyarbakır’da bir demlik çay 650 lira oldu! Diyarbakır’da bir demlik çay 650 lira oldu!

DİYARBAKIR’DA ORTALAMA BİR DÜĞÜNÜN MALİYETİ 500 BİN LİRA
Bugün Diyarbakır’da ortalama bir düğünün maliyeti ise 500 bin lirayı buluyor. Tarafların aşırı istekleri de evlilikte göz korkutucu oluyor. Gençler, borç yaparak ya da kredi çekerek evlenip borç yükü altında giriyor. Diyarbakır’da da evlilikte ev kurabilmek için alınması gereken beyaz eşya ve mobilya fiyatları da neredeyse 3 kat zamlandı. Düğün masrafları cep yakmaya devam ederken, beyaz eşya ve diğer ürünlerdeki yüksek fiyatlar nedeniyle gençler tercihini zorunlu bekârlıktan yana kullanıyor.

Urfa Kapı girişinde spot mobilya satışı

“DİYARBAKIR’DA EVLENECEK ÇİFTLER UCUZ ÜRÜN İÇİN MAĞAZA MAĞAZA GEZİYOR”
Düğün için alışveriş yapmaya gelen çiftlerin fiyat sorup gittiklerini belirten bir esnaf ise şu ifadeleri kullandı, “Diyarbakır’da yaz geldi ama beyaz eşya fiyatları da yükseldi. Fiyatlar yüksek diyoruz ancak diğer ürünlere oranla fazla bir artış yok. Ancak halkımızın alım gücü olmadığı için beyaz eşya almak da artık lüks oldu. Diyarbakır’da evlilik hazırlığı yapan, evlenecek çiftler mağazaya geliyor. Fiyat sorup gidiyorlar ya da istediği ürünü alamayıp daha düşük bir ürün almak zorunda kalıyor. Gelen çiftler başka mağazaları da gezip en ucuzunu alma derdine düşüyor. Zaten genel olarak ekonomiden dolayı Diyarbakır’da evlilik de yok. Eskiye oranla evlilik de düştü. 

DİYARBAKIR’DA DÜĞÜN PAKETLERİ NE KADAR?
Bu durum karşısında biz de üzülüyoruz. Şu an en düşük ücretli beyaz eşya paketi bile 70 bin liradan başlıyor. Orta düzeyde bir beyaz eşya paketi ise 90 bin lirayı buldu. Paketin içinde 5 parça ürün var. Bunlar da zaten mecbur alınacak buzdolabı, çamaşır makinesi, fırın, bulaşık makinesi ve televizyondur. Biz de bu durumdan etkileniyoruz. Bazı günler dükkanı açıyoruz, öğlen saatlerine kadar siftah yapamıyoruz. Özellikle son 3 aydır satışlar çok durgun. Daha önce normalde günlük 15 parça eşya satardım. Esnafın birçoğu kiracı. Kira ödemelerimizi birikimimizden ödüyoruz. Buradan yetkililere çağrımız, bu sıkıntılarımızı duysunlar” dedi.

Muhabir: Remziye ÇELİK