Vasiyetinde Diyarbakır’da gömülmek isteyen Tigran, burada gömülemezken, Belçika’nın başkenti Brüksel’de toprağa verilen sanatçının mezarına o çok sevdiği Diyarbakır’dan onun için getirilen toprağı döküldü. En önemli sözü “Dünyaya bir daha gelirsem, ne kadar tank, tüfek ve silah varsa hepsini eritip saz, cümbüş ve zurna yapacağım” oldu.

ERİVAN RADYOSU'NDA 18 YIL ÇALIŞTI
Ortadoğu coğrafyasının en önemli müzisyenlerinden biri olan Aram Tigran, Suriye'nin Kamışlı kentinde 1934'te dünyaya geldi. O'na sanatı sevdiren ve halkla bütünleştiren bir miras bırakan kişi, güzel kaval çalan babası oldu. Önceleri ut dersleri alan Tîgran, daha sonra düğünlerde ve çeşitli etkinliklerde sahne aldı. Arapça, Ermenice, Kürtçe ve Türkçe müzik yapan sanatçı, 1966'dan sonra Ermenistan'ın başkenti Erivan'a giderek, Erivan Radyosu'nda 18 yıl çalıştı. Bu dönemde müzikal yaşamını daha da olgunlaştıran Tîgran, daha sonra çalışmalarına 1995'ten itibaren Avrupa'da devam etti. Yunanistan'ın başkenti Atina'ya yerleşti. 8 Ağustos 2009'da Diyarbakır'da yapılan Nevruz kutlamalarına katıldıktan sonra rahatsızlanan ve bir süre Diyarbakır'da yaşayan Aram Tigran, durumunun ağırlaşması üzerine Yunanistan'ın başkenti Atina'da Van Gelismos Hastanesi'ne kaldırılmış ve burada vefat etmişti. Aram, ikisi erkek üç çocuk babasıydı.

DİYARBAKIR’A GÖMÜLMEK İSTEDİ
Bir röportajında “Dünyaya bir daha gelirsem, ne kadar tank, tüfek ve silah varsa hepsini eritip saz, cümbüş ve zurna yapacağım” diyen Tigran, 53 yıllık müzik yaşamında Ermenice, Kurmancî, Süryanice, Zazaca, Arapça, Türkçe ve Yunanca şarkılar olmak üzere 500’e yakın şarkı besteleyip okudu. Vasiyetinde Diyarbakır’da gömülmek isteyen Tigran, burada gömülemezken, Belçika’nın başkenti Brüksel’de toprağa verilen sanatçının mezarına o çok sevdiği Diyarbakır’dan onun için getirilen toprağı döküldü.

Muhabir: Devrim AKTÜRK