6 Şubat tarihinde gerçekleşen Maraş merkezli 7.7 ile 7.6'lık depremlerde Diyarbakır'daki evleri ağır hasar gören Recep Özel ile Hatice Ölmez, depremden hemen sonra akrabalarında olan evlerinin tapularını kendi üstlerine aldıklarından ötürü Afetzede Hak Sahipliği'nden yararlanamadı.

İNTİHAR GİRİŞİMİNDE BULUNDU

Recep Özel, 12 yıldır yaşadığını söylediği merkez Bağlar'da bulunan Şeyh Şamil Mahallesi, Lefkoşa caddesi, 617. Sokak Eroğlu Apartmanı'na çıkarak intihar girişiminde bulundu. Çevredeki vatandaşların ve emniyet güçlerinin iknaları sonrası intihardan vazgeçen Özel, kendisi gibi mağdur olan komşusu Hatice Ölmez ile birlikte Mücadele gazetemize konuştu. Bir an evvel verilen sözlerin tutulmasını isteyen Özel ile Ölmez, yetkililere seslendi.

Hatice Ölmez ile Recep Özel

"SONUNA KADAR MÜCADELEM DEVAM EDECEK"

7 aydır 4 çocuğuyla beraber konteyner kentte kaldığını söyleyen Özel, "Şu anda yıkılmakta olan apartmanın beşinci katında tam 12 yıl boyunca oturmaktaydım. Ev eşimin tapulu malı ama maalesef evimizin hak sahipliği verilmedi. Bundan dolayı evimizin yıkılmasına karşıyım. Verilen sözler var ama bu sözlerin arkasında durulmuyor. Hak sahipliğimizin verilmesini istiyorum. Bu konuda kime gitmem gerekiyorsa gideceğim. Sonuna kadar mücadelem devam edecek. Hakkım olanı alıncaya kadar mücadelem devam edecek. Hiç şüphesiz ev benimdi ama ben tapuyu depremden yıllar önce bir akrabamın üzerine yapmıştım. Depremden sonra da tapuyu eşimin üstüne aldım. Ancak bundan ötürü hak sahipliğimiz verilmedi. Yetkili kişilerden hak sahipliğimi talep ediyorum. Şu anda dört çocuğumla beraber konteyner kentte kalıyorum. Yedi aydan beri yirmi metrekarelik konteynerde kalıyorum." diye konuştu.

"7 AYLIK BEBEĞİM DE KONTEYNER KENTTE DOĞDU"

Devlet büyüklerinden haklarının verilmesini isteyen Özel, "7 aylık bebeğim de konteyner kentte doğdu. Okula giden 3 çocuğum ders çalışamıyor. 20 metrekarelik yerde nasıl ders çalışsınlar? Eğer tapuyu üstüme alamadığım için suçluysam o zaman beni yargılayın. Siz böyle bir depremi bekliyor muydunuz? Şahsen ben beklemiyordum. O yüzden de tapuyu üstüme yapmamıştım. Ben 12 yıldır bu apartmanda oturuyordum. AFAD bana tapuyu depremden sonra aldığım için hak sahipliğimin olmadığını söyledi. Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü'ne de gittim ama orada da hak sahipliğimin olmadığını söylediler. E Devlet'te tapum gözüküyor. Hatta verilen 10 bin TL'lik yardım ile taşınma parası da aldım. Madem hak talebim yok bunlar nasıl verildi? Madem beni ev sahibi olarak görüyorsunuz, neden hak sahibi olarak görmüyorsunuz?" şeklinde konuştu.

"HAKKIMIZ OLAN EVİ BİZE VERMİYORLAR"

Komşusu Özel gibi mağdur olduğunu ve başta Diyarbakır Valisi Ali İhsan Su olmak üzere tüm yetkililerden sesinin duyurulmasını isteyen Ölmez, "Ben yaklaşık 18 yıldır bu apartmanda yaşıyorum. Evim kayınbabamın üstündeydi. Kayınbabam aynı zamanda benim amcam oluyordu ve tapu da onun üstündeydi. Ancak ev bizim evimizdi. Biz de depremden sonra tapumuzu yapalım dedik. Bizim hakkımız olan evi bize vermiyorlar. Ancak devlet bunu kabul etmiyor. Ben tapuyu yaptıktan 2 ay sonra Apartmanı'nda yaşayan başka bir komşumuz da tapuyu kendi üstüne aldı. Bana red geldi, komşum Recep'e red geldi ama bahsettiğim diğer komşuya red gelmedi. Peki bu nasıl oluyor? Hakkımızı istiyorum. Her şeyiyle kanıtlar ortada, ben bu evin sahibiyim. Ben yaklaşık 5 ay kadar yurtta kaldım ama yurt kapanınca 5 çocuğumla beraber şu anda 16 bin lira olan kira paralarıyla uğraşıyoruz. TOKİ hakkından da muaf tutuyorlar. Bize hiçbir hak tanımıyorlar." dedi.

Diyarbakır’da, açık havada ücretsiz sinema şöleni yaşanacak Diyarbakır’da, açık havada ücretsiz sinema şöleni yaşanacak

AFETZEDE HAK SAHİPLİĞİ NEDİR?

Afetzede Hak Sahipliği, afetzedelerin yıkılan veya ağır hasar gören binalarla olan mülkiyet ilişkilerini ve yeniden yapılacak binalardan veya verilecek inşaat kredisinden yararlanabilme durumlarını bildirmektedir.

Haber: Devrim AKTÜRK

Editör: Devrim Aktürk