Türkiye’nin hemen hemen her bölgesinde dağlık ve çalılık yerlerde doğal olarak yetişmekte olan sumak, insan sağlığına birçok yarar sağlarken, köylerde toplanıp kurutulan sumağın öğütüldükten sonra yemeklerde kullanıldığı biliniyor. Kilogram fiyatı 250 liraya çıkarken öğütülmüş halinin de daha pahalı olduğu öğrenildi. Eylül ayında toplanan ürünler, öğütülerek kışlık tüketime hazır hale getiriliyor.
Ekşimsi bir tada sahip olan sumak, yemeklerde baharat olarak kullanılırken, mutfak kültüründe de oldukça önemli bir yere sahip. Diyarbakır, Batman, Hatay ve Gaziantep yörelerinde sık sık kullanılmakta olan sumak, kokuyu aldatması sebebi ile soğan salatalarında çok sık tercih edilmekte.
EKŞİMSİ BİR TADI VAR!
Limonu aratmayacak bir tada sahip olan sumak, mercimek köftesi ve dolmalarda farklı bir tat sağlarken kandaki şeker oranını düşürmek gibi faydaları da bulunuyor.