Diyarbakır’ın Silvan ilçesine bağlı Kayadere Köyü’nde 1988 yılından bu yana devam eden mahkeme kararı ile arazi köylüye değil eski köy ağasına ve hazineye verildi.

Bu karara tepki gösteren köylüler; “Yıllarca ekip biçtiğimiz araziler, mahkeme kararı ile asıl sahipleri olan bizlere verilmeyerek hepimizi mağdur etmiştir. Geçim kaynağımız olan tarım arazilerimiz elimizden alınmış durumdadır. Toplumun kangren yarası olan arazi anlaşmazlıkları bölgede yaygın görülmektedir. Toplumsal huzursuzluklara ve ölümcül arazi kavgalarına sebep olan arazi anlaşmazlıkları üretimi de sekteye uğratmaktadır. Geçmişten günümüze süregelen arazi anlaşmazlıklarının temelinde ağalık düzeninin kalıntıları baş gösteriyor ve bu düzen bölge halkında büyük tepki toplamaktadır.

“ÇÖZÜM ODAKLI ÇALIŞMALAR YÜRÜTÜLMELİ”

40 yıla aşkın süren davaların sonuca bağlanması ve verilen kararların daha adil ve halktan yana alınması için; kamu kurum ve kuruluşları, bölgedeki sivil toplum kuruluşları ile beraber arazi sorunlarına yönelik çözüm odaklı çalışmalar yürütülmelidir. Bu çalışmalar ile elde edilen raporlar neticesinde yargı kararları verilmelidir.”

Köylüler, mahkeme kararının adil olmadığını savunarak bu kararın köyde arazi kavgalarına ve huzursuzluğa sebebiyet yaratabileceğinden dolayı köyü boşaltacaklarını ifade ettiler.

Söz konusu mahkeme gerekçeli kararını da açıkladı.

Gerekçeli kararda özetle şöyle denildi:

Bazı parsellerin hazine adına miktar fazlası olarak tapuya kayıt ve tesciline, bazı parsellerin malikleri adına tapuya kayıt ve tesciline, davacı hazinenin davasının kısmen kabulüne, kısmen reddine müdahil davacıların ve diğer davacıların davalarının da reddine karar verildiği belirtilen gerekçeli kararda; gerekçeli kararın tebliğinden itibaren, 15 günlük yasal süre içinde Yargıtay temyiz yolunun açık olduğu dile getirildi.

Haber: Fatih SURUÇ

Editör: Mücadele Gazetesi