Diyarbakır’ın Kocaköy ilçesine bağlı Çaytepe Mahallesi’nde bir medresede fahri imamlık yapan O.E’nin çocuklara karşı cinsel istismarda bulunduğu iddiası edildi. Ailenin şikayeti üzerine Osman E., gözaltına alındı. 7 Eylül’de çıkarıldığı Nöbetçi Sulh Ceza Hakimliği’nce tutuklanan Osman E., “pişmanım” diyerek kendini savundu.

Aylarca beklendi en sonunda geldi! Diyarbakır’ı rahatlattı Aylarca beklendi en sonunda geldi! Diyarbakır’ı rahatlattı

Konuyu Meclis gündemine taşıyan DEM Parti Diyarbakır Milletvekili Serhat Eren, Aile ve Sosyal Hizmetler Bakanı Mahinur Özdemir Göktaş’a yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. 

Eren, verdiği önergede şu ifadelere yer verdi:

“Basına ve kamuoyuna yansıyan bilgilere göre geçtiğimiz hafta Diyarbakır’ın Kocaköy İlçesi’ne bağlı Çaytepe Mahallesi’nde (köy) “medrese” adı altında açılan kuran kursunda fahri imamlık yapan O.E adlı kişinin kuran kursuna gelen çocuklara karşı cinsel istismarda bulunduğu iddiasıyla tutuklandığı ifade edilmektedir. Kuran kursuna katılan bir çocuğun ailesine durumu anlatmasıyla ortaya çıkan istismar olayı sonrasında, O.E’nin jandarmalarca gözaltına alındığı ve çıkarıldığı mahkemede tutuklanarak cezaevine gönderildiği belirtilmektedir. Kamuoyuna yansıyan iddialara göre Çeytepe Mahallesi’nde bulunan medresenin Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı olmadığı, fahri imamın da resmi herhangi bir görevinin bulunmadığı ifade edilmektedir. Şikayetçi olan çocuğun avukatı, O.E’nin yapılan sorgusunda hakkındaki suçlamaları kısmen kabul ettiğini, mağdur çocuğun medresede yatılı kalan başka çocuklara da cinsel istismarda bulunulduğu söylediğini ve soruşturmanın devam ettiğini belirtmiştir.

Bu bağlamda;
1- Çaytepe Mahallesi’nde meydana gelen cinsel istismar olayı ile ilgili olarak bakanlığınızın başlatmış olduğu bir idari soruşturma bulunmakta mıdır? Eğer başlatılmadıysa gerekçesi nedir?
2- Olayla ilgili olarak başka mağdurlar tespit edilmiş midir? Bakanlığınız bu mağdurların korunması ve rehabilitasyonu için hangi adımları atmıştır?
3- Çocukların eğitim aldığı, Diyanet İşleri Başkanlığı’na bağlı olmayan Kuran kursları gibi dini eğitim kurumlarına yönelik bakanlığınız tarafından herhangi bir denetim veya kontrol mekanizması uygulanmakta mıdır? Bu tür kurumların denetlenmesi için yeni düzenlemeler yapılması düşünülmekte midir?
4- Diyarbakır ilinde son 5 yıl içerisinde kaç çocuk cinsel istismar vakası rapor edilmiştir?
Bu vakaların kaçı yargıya intikal etmiş, kaçı cezalandırma ile sonuçlanmıştır?
5- Türkiye genelinde son 5 yıl içinde çocuklara yönelik kaç cinsel istismar vakası yaşanmıştır? Bu vakalarda mağdurlara sunulan psikososyal destek hizmetleri yeterli midir?
6- Cinsel istismara maruz kalan çocukların psikososyal rehabilitasyonu için bakanlığınız tarafından yürütülen çalışmalar nelerdir? Bu hizmetlerin yaygınlaştırılması ve daha etkin hale getirilmesi için yeni projeler veya düzenlemeler düşünülmekte midir?
7- Çocukları cinsel istismardan korumak için toplumsal bilinçlenme çalışmaları yapılmakta mıdır? Özellikle okullarda ve diğer eğitim kurumlarında bu konuda kapsamlı eğitim programları başlatılması düşünülmekte midir?
8- Cinsel istismar vakalarında mağdurların adalete erişimi konusunda yaşanan sorunlar göz önüne alındığında, bu konuda yargı süreçlerini hızlandırmaya ve mağdurların
korunmasını artırmaya yönelik herhangi bir yasal düzenleme üzerinde çalışılmakta mıdır?

9- Mağdurların psikososyal destek ve rehabilitasyon süreçlerine yönelik bakanlığınızca sağlanan destekler nelerdir? Mağdur çocukların ve ailelerinin uzun vadeli psikolojik destek almalarını sağlamak için özel bir program oluşturulmuş mudur?”

Kaynak: Haber Merkezi