Yaz aylarının gelmesiyle birlikte sebze-meyve fiyatlarında beklenen düşüş gerçekleşmedi. Yaz mevsimi olmasına rağmen limonun kilosu semt pazarlarında 80 lirayı buldu. Diyarbakır semt pazarlarında da rekora koşan limon fiyatlarının 100 lirayı bulacağını söyleyen esnaf, depolardaki limonların piyasaya sürülmesiyle fiyatların yükseldiğini düşünüyor. Lomonda sezonun da sona erdiği için fiyatların yükseldiğini belirten pazarcı esnafı, yüksek fiyatların Ağustos sonlarına doğru düşeceğini öngörüyor.

Diyarbakır’daki yol asfalt bekliyor! Araçlar zarar gördü Diyarbakır’daki yol asfalt bekliyor! Araçlar zarar gördü

AYLAR ÖNCE PARA ETMEYEN LİMONLAR ÇÖPE GİDİYORDU
Hasat zamanı düşük alım fiyatı nedeniyle tarlalarda dalda çürüyen limonun şu anda hem market hem de semt pazarlarında kilosu 80 lirayı buldu. Diyarbakır semt pazarlarında da 80 liradan alıcı bulan limon, aylar önce çöpe gidiyordu.

FİYATLAR HASAT BAŞLADIĞINDA DÜŞEBİLİR
Diyarbakır’da da limon fiyatlarındaki yükseliş sürerken, fiyatların ancak hasat başladığında düşebileceği düşünülüyor. Limonda hasat ise, Ağustos ve Eylül ayında başlıyor. 

TÜİK AÇIKLADI: LİMON ÜRETİMİNDE DÜŞÜŞ VAR
Öte yandan Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) 2024 yılı Bitkisel Üretim 1.Tahmini verilerine göre turunçgil meyvelerinden limonda yüzde 16,2 düşüş öngörülmüştü. Aralık 2023 verilerine göre ise turunçgil meyvelerinden limonda yüzde 75,8 oranında üretim artırılmıştı. 

Diyarbakır semt pazarındaki bazı sebze-meyve fiyatları şöyle:
Limon: 80-100 lira
Yerli domates: 35 lira
Sera domates: 20 lira
Patlıcan: 20 lira
Biber: 13-18 lira 
Yeşillik (roka, maydanoz- tere otu, dereotu): 10 lira
Üzüm: 70 lira
Muz: 50 lira
Karpuz: 17 lira

Muhabir: Remziye ÇELİK