Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK), il olma kriterlerini taşıyan ilçeleri belirledi. Bu ilçeler arasında Diyarbakır’ın Ergani ilçesi de yer alıyor. Peki, Ergani İl olursa Diyarbakır ve Elazığ’dan ilçeler bağlanacak mı, Elazığ’dan hangi ilçe Ergani’ye bağlanacak?
ERGANİ İL OLMA KRİTERLERİNİ KARŞILIYOR
Türkiye’de bazı ilçelerin il olması yönündeki tartışmalar sürerken, Diyarbakır’a bağlı Ergani ilçesi de bu süreçte öne çıkan yerleşimlerden biri olarak dikkat çekiyor. Kriterler arasında nüfus yoğunluğu ve sosyo-ekonomik gelişmişlik gibi faktörlerin dikkate alındığı belirtilen bu liste, Ergani’nin il olma potansiyelini öne çıkarıyor.
DİYARBAKIR’IN ÜÇ İLÇESİ DE ERGANİ’YE BAĞLANABİLİR
Nüfusu 139 bini aşan Ergani, il olma şartlarını büyük ölçüde karşılıyor. En önemli ilçelerden olan Ergani il olduğu takdirde hem Diyarbakır’ın hem de Elâzığ’a bağlı bazı ilçelerin ilçeye bağlanma ihtimali yüksek. Ergani il olma durumunda Diyarbakır’ın Çüngüş, Çermik ve Dicle ilçelerinin bağlanılması bekleniliyor. Böylece 17 ilçeye sahip Diyarbakır, Ergani ile birlikte 4 ilçesini kaybedecek ve ilçe sayısı 13’e düşecek.
ELAZIĞ’IN İLÇELERİ ERGANİ’YE BAĞLANIR MI?
Ergani’nin il statüsü kazanması yönünde bir karar alınırsa, Elazığ’ın idari sınırları değişecek ve il haritası yeniden şekillenecek. Elazığ’ın da sınır komşusu olan Ergani’nin il statüsü kazanması halinde Elazığ’ın Maden ilçesinin Ergani’ye bağlanması olasılığı yüksek. Eğer Ergani il olursa, Elazığ’ın idari sınırları yeniden şekillenecek ve Ergani bağımsız bir il statüsü kazanacak. Bu süreçte, Maden, Alacakaya ve Arıcak ilçelerinin Elazığ’dan ayrılarak Ergani’ye bağlanması gündeme gelebilir. Elazığ’ın İlçe sayısı ise 7’ye düşebilir.
İL OLMA KRİTERLERİ
Bir ilçenin il olabilmesi için 8 temel kriteri karşılaması gerekiyor:
Nüfus: En az 100 bin nüfusa sahip olmak.
Uzaklık: İl merkezine en az 30 kilometre uzaklıkta bulunmak.
Şehirleşme Düzeyi: Belirli bir şehirleşme düzeyine ulaşmış olmak.
Ulaşım: Yeterli ulaşım imkanlarına sahip olmak.
Hinterland: Geniş bir hinterlanda (etki alanına) sahip olmak.
Ekonomik Çeşitlilik: Ekonomik olarak çeşitlilik göstermek.
Eğitim Düzeyi: Yüksek bir eğitim düzeyine sahip olmak.
Sosyal Altyapı: Gelişmiş sosyal altyapı ve hizmetlere sahip olmak.
İL OLMAYA ADAY İLÇELER
Türkiye'de il olma kriterlerini karşılayan çok sayıda ilçe bulunuyor. Bu ilçeler arasında Çerkezköy, Lüleburgaz, Silivri, Çorlu, Büyükçekmece, Tuzla, Kapaklı, Gebze, Çayırova, Darıca, Ereğli, Bandırma, İnegöl, Edremit, Bergama, Soma, Aliağa, Akhisar, Salihli, Torbalı, Ödemiş, Nazilli, Alaşehir, Söke, Kuşadası, Milas, Bodrum, Fethiye, Serik, Manavgat, Alanya, Polatlı, Erdemli, Silifke, Kozan, Kadirli, Ceyhan, İskenderun, Arsuz, Reyhanlı, Elbistan, Kahta, Siverek, Midyat, Nusaybin, Cizre, Silopi, Yüksekova, Erciş, Doğubayazıt, Fatsa, Ünye, Erbaa, Bafra, Çarşamba, Akçakale, Tarsus, Ergani, ve Viranşehir gibi ilçeler yer alıyor.