Başta Diyarbakır, Elazığ, Bingöl, Mardin, Şanlıurfa olmak üzere Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesinin yüksek kesimli ve engebeli dağlarında yetişen ve yöre halkı tarafından Gulik, Gülbahar, Çiriş otu olarak tabir edilen yemek yapımında kullanılan bu ot Diyarbakır’da tezgâhlarda yerini aldı. Diyarbakır’da gulik kilo fiyatı 75-85 lira arasından satılıyor.

Diyarbakır’ın en zengin ilçesinin iki yüzü: Yıllardır hizmet bekliyorlar! Diyarbakır’ın en zengin ilçesinin iki yüzü: Yıllardır hizmet bekliyorlar!

FAYDASI SAY SAY BİTMİYOR
Böreği, kavurması ve sulu yemeği yapılan bu ot, sağlık alanında da gayet faydalı görülüyor. Hemoroit, basur problemine iyi gelen otun adet söktürücü etkisinin yanı sıra egzama, bronşit, şeker, astım gibi birçok hastalık için faydalı olduğu biliniyor. İçeriğinde C vitamini barındıran Gulik Otu zengin bir antioksidan deposudur.

UZMANLARA DANIŞILMADAN TÜKETİLMEMELİDİR
Bilinmesi gerekir ki faydası olan her otun bir de zararı da olabilir. Gulik otu fazla tüketildiğinde birçok olumsuz sonucu da beraberinde getirebilir.  Hamile ve emziren annelerin çok fazla tüketmemekle beraber uzman tavsiyesi almalıdır.  Olabilecek alerjik durumlara dikkat edilmelidir. Antienflamatuvar etkisi nedeniyle aşırı tüketimi ishal ve benzeri sağlık sorunlarına neden olabilir. İshalde vücudun susuz kalmasına neden olur.

KÖKÜNÜN FAYDALARI SAYMAKLA BİTMİYOR
Otu kadar kökü de zengin bir probiyotik deposu olan gulik otunun kökü çorba yapımında ve sağlık alanında da kullanılır.  Ayrıca köklerinin kaynatılmasından elde edilen su da şeker hastalığının tedavisinde kullanılmaktadır. Gulik otu ayrıca maya endüstrisinde de kullanılmaktadır.

Muhabir: Nazime Çavlan