Diyarbakır’da günümüz olanaklarıyla vatandaşlar nargileyi hala kafelerde çokça tercih etse de hatta sadece nargileye özel açılan mekanlar olsa da son yıllarda artık bu geleneğin yerini balkon ve ev kültürü almış durumda. Tiryakileri tarafından devam ettirilen bu gelenek son yıllarda artan maliyetlerle yerini evlere taşınıyor. Kafeler ise artık nargile üretim ve tüketiminin azaldığı yerler olarak başka alanlara yönelip bu eksikliği başka hizmetlerle tamamlamaya başlıyor.
DİYARBAKIR’DA NARGİLE FİYATI NE KADAR?
Nargilesini yine de dışarda kafelerde içmek isteyen Diyarbakırlıların karşılaştığı bazı mekanlardaki fiyatlar ise 150 liradan başlayıp; yer, mekan ve tütün ile nargile aracının kalitesine göre değişkenlik gösterebiliyor. En yüksek rakam aralığı 800-850 gibi fiyatlara da ulaşabiliyor. Evde nargile hazırlamak isteyenler için;
EVDE NARGİLE FİYATI VE GEREKLİ MALZEMELERİ
Öncelikle 400’den başlayan bir fiyatla nargile şişesinin ek malzemeleriyle beraber (hortum, közlük, köz tutacağı, alüminyum vs) satın alınması daha sonra 100 lira dan başlayan köz kömürünün alınması, isteğe bağlı olarak da közlük alınması gerekebilir. Közlük almak istemeyenler ise közlerini kolaylıkla ocak gazında hazırlayabilirler. Yani ortalama en ucuz maliyetle 550 lira gibi bir rakamla ev nargilesi hazırlamak mümkün.
Gelelim en önemli meseleye; tütün için çok çeşitli aromalar piyasa da fazlasıyla mevcut. En çok tercih edilenler arasında Dubai ve Arap ülkelerinden gelen aromalar tütün için seçilebilecek aromalardır. Diyarbakır’da aroma çeşitlerinden en çok tercih edilenler arasında; Elma, Portakal, Nane, Karpuz, Mango, Limon, Vişne, Şeftali, Muz, Yeşil Elma, Çilek, Karpuz, Kavun, Kola, Cappuccino, Karamel, Vanilya, Hindistan Cevizi, Yasemin, Üzüm, Kahve, Nescafe, Gül, Böğürtlen, Ananas, Kayısı, Damla Sakızı, Bal, Mandalina yer alır. Aromaların da fiyat aralığı 400 lira olup her kullanım için farklı gramaj etiketleri ile kullanım sağlanıyor.