Diyarbakır’da “engel” kavramı ortadan kalktı! Diyarbakır’da “engel” kavramı ortadan kalktı!

Diyarbakır'ın Bağlar ilçesi kırsal Tavşantepe Mahallesi'nde 21 Ağustos'tan beri kayıp olan 8 yaşındaki Narin Güran'ı arama çalışmaları 12’nci gününde sürüyor. Yaşanan kayıp vakası sadece Güran ailesini değil, başta Diyarbakır olmak üzere tüm Türkiye’deki ebeveynlerin yaşamını etkiledi.

Konuyla ilgili Mücadele’ye konuşan psikolog Rojda Çeçen, Narin’in bulunamıyor olması aileleri ve çocukları olumsuz şekilde etkilediğini aktardı.

“KAYIP ÇOCUK VAKALARI ÇOCUKLAR VE AİLELER ÜZERİNDE PSİKOLOJİK ETKİLER YARATABİLİR”

Yaşanan olayın ailelerde ruhsal olarak sorun yaratacağını söyleyen Çeçen, “Kayıp çocuk vakaları çocuklar ve aileler üzerinde psikolojik etkiler yaratabilir. Bu tür travmatik olaylar, benzer öyküyü yaşamış olan ailelerde yeniden aynı duyguları uyandırması veya daha önce çocuğunu kaybetmiş olan ebeveynlerde kayıp yas süreçlerini tekrar hatırlatması nedeniyle sorun yaşatabilir.” dedi.

“SOSYAL MEDYA DA AİLELERİ ETKİLEYEN FAKTÖRLER ARASINDA”

Dijtal platformların da benzer bir şekilde ailelerde olumsuz durumları gün yüzüne çıkartabileceğini belirten Çeçen, “Sosyal medya da aileleri etkileyen faktörler arasında. Sosyal medyanın da asılsız haber kaynaklarıyla ebevenylerin üzerinde yoğun kaygı, stres, anksiyete, uyku bozuklukluğu, iştahsızlık, çaresizlik, güvensizlik ve tedirgin olma durumlar gibi psikolojik sorunları gözlemlenir bir boyuta getiriyor. Sahadaki gözlem ve çalışmalara dayanarak bölgemizde bulunan ebeveynler ve çocuklar için zorlu bir sürecin devam ettiği söylenebilir” diye konuştu.

“AİLELER ASILSIZ HABERLERDEN ETKİLENİYOR”

Ailelerin kaynak haberlere ihtiyaçları olduğunu anlatan Çeçen, “Aileler asılsız haberlerden etkileniyor. Ebeveynlerin bu konudaki en büyük endişeleri ise kayıp çocuk vakalarını çocuklarına ne kadar doğru aktaracakları konunda emin olmamalarıdır. Bu gibi durumlarda korkularını ve kaygılarını aktarma noktasında olabildiğince çocuklarına yansıtmamaları önerilebilir. Ne yazık ki son zamanlarda sıklıkla karşılaştığımız kayıp çocuk vakaları hem ailelerin hem de çocukların yaşam kalitesini uzun vadede olumsuz etkileyebilmektedir. Bu noktada uzman yardımı almak, bahsettiğim etkilerin hafifletilmesine yardımcı olabilir” dedi.

Muhabir: Devrim AKTÜRK