Güneydoğu Anadolu Bölgesi’nin en önemli bölümleri arasında bulunan ve şehrin kültürel dinamikleri konusunda mihenk taşı özelliği taşıyan Diyarbakır, son dönemlerde yerli ve yabancı turistlere kapılarını açıyor. Mezopotamya ve Anadolu medeniyetlerinin kesişim noktasında yer alan Diyarbakır, farklı halkların yaşadığı önemli bir merkez konumundadır.
DİYARBAKIR’DA NE YENİR?
Arama motorlarında Diyarbakır’da ne yenir, Diyarbakır’ın meşhur yemekleri nelerdir?” sorusu araştırılıyor. Mücadele Gazetesi olarak sizler için Diyarbakır’a has olan özel yemekleri ve lezzetleri derledik…
Ciğer Kebabı: Sabah kahvaltılarının, öğle ve akşam yemeklerinin vazgeçilmez bir öğesi olan kuzu ciğerinden yapılan lezzetli bir kebap çeşididir.
Meftune: Sumakla tatlandırılan, patlıcanlı veya kabaklı olarak hazırlanan ve en makbulü etle yapılan Diyarbakır'ın bilinen lezzetlerinden biridir.
Pıçık (Hıllorik): Bol yoğurtla servis edilen küçük bulgur toplarından oluşan geleneksel bir yemektir.
Nardanaş: Yağsız kıyma, köftelik bulgur, nar ekşisi ve baharatlarla hazırlanan bir yemektir.
Duvaklı Pilav: Kıyma ve bademle süslenen, lezzetiyle ön plana çıkan bir pilav çeşididir.
Mahlepli Diyarbakır Çöreği: Bol mahlepli ve bol lezzetli bir çörek türüdür, genellikle susamla süslenir.
Kaburga Dolması: Koyun kaburgası iç pilavla doldurularak hazırlanan bir lezzettir.
Serbizer: Kara mercimekle hazırlanan bir çorba çeşididir.
Elma Düzmesi: Ekşi ve tuzlu bir lezzete sahip olan elma dolması tencerede pişirilir.
Sumak Suyu: Yoğunlaştırılmış sumak ekşisidir, Diyarbakır mutfağının en lezzetli içeceklerinden biridir.
Paluze Tatlısı: Cevizli ve üzümlü pekmez tatlısı olarak bilinen Osmanlı mutfağına ait bir tatlıdır.
Tırşik: İçine nohut da konulan bir türlü yemeği çeşididir.
Kibe Mumbar: Kuzu sakatatından yapılan, içine nane ve baharat konulan bir lezzettir.
Habenisk: Mercimek köftesi benzeri bir lezzettir, ancak kendine özgü bir tadı vardır.
Diyarbakır Karpuzu: Yaz aylarında herkesi mutlu eden, Diyarbakır'dan tüm Türkiye'ye ulaşan nefis bir meyvedir.